Wie is Manfred Honeck?

Manfred Honeck

dirigent

Manfred Honeck is chef-dirigent van het Pittsburgh Symphony Orchestra en eerste gastdirigent van het Tsjechisch Philharmonisch Orkest. Hij werd opgeleid aan de Wiener Musikakademie. Vele jaren ervaring als alt­violist bij de Wiener Staatsoper en de Wiener Philharmoniker hebben een duidelijk stempel gedrukt op zijn dirigeren.

Zijn dirigentenloopbaan begon Honeck als assistent van Claudio Abbado bij het Gustav Mahler Jugendorchester. Als muzikaal leider van het Opernhaus Zürich won hij in 1993 de European Conductor’s Award. Na een jaar de Noorse Nationale Opera te hebben geleid werd Manfred Honeck in 1998 benoemd tot eerste gastdirigent van het Oslo Philharmonisch Orkest.

Start / pauzeer slideshow

Van 2000 tot 2006 was hij chef-dirigent van het Zweeds Radio Symfonieorkest. Vervolgens leidde hij als chef-dirigent van de Staatsoper Stuttgart (2007-2011) premières van onder meer Berlioz’ Les Troyens, Mozarts Idomeneo, Verdi’s Aida, Strauss’ Der Rosenkavalier, Poulencs Dialogues des carmélites en Wagners Lohengrin en Parsifal.

Manfred Honeck was te gast bij grote orkesten als het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Gewandhausorchester Leipzig, de Staatskapelle Dresden, het London Symphony Orchestra, de Wiener en Berliner Philharmoniker en alle grote orkesten van de Verenigde Staten.

Het Koninklijk Concertgebouworkest ­leidde hij voor het eerst in 2004, met werken van Tsjaikovski en Sjostakovitsj.

Bijgewerkt op maandag 18 januari 2016