Wie is Alisa Weilerstein

Alisa Weilerstein

Alisa Weilerstein ontdekte haar liefde voor snaarinstrumenten toen ze tweeënhalf was en haar oma een cello voor haar maakte van een kartonnen doos. Op vierjarige leeftijd wist ze haar ouders te overtuigen een echt instrument te kopen.

Een eerste publiek optreden volgde zes maanden later. Toen ze dertien was, debuteerde Alisa Weilerstein bij The Cleveland Orchestra met Tsjaikovski’s Rococovariaties. Niet lang daarna debuteerde ze in Carnegie Hall in New York.

Alisa Weilerstein studeerde cello aan het Cleveland Institute of Music en Russische geschiedenis aan Columbia University in New York. In 2000 won ze een Avery Fisher Career Grant en in seizoen 2000/01 maakte ze in de Rising Stars-serie haar debuut in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. In 2009 trad ze in het Witte Huis op voor Barack Obama.

Een jaar later speelde ze het Celloconcert van Elgar met de Berliner Philharmoniker onder leiding van Daniel Barenboim. De celliste bouwde een grote carrière op en soleerde recentelijk bij gezelschappen als het Chicago Symphony Orchestra, de New York Philharmonic en de Staatskapelle Berlin.

Haar opname van concerten van Edward Elgar en Elliott Carter werd in 2013 door BBC Music Magazine uitgeroepen tot Recording of the Year. Alisa Weilerstein speelt ook graag hedendaagse muziek; componisten als Osvaldo Golijov en Steven Mackey schreven nieuw werk voor haar.

In Het Concertgebouw was ze reeds meerdere keren te gast, voor het laatst in Het Zondagochtend Concert van 4 maart jongstleden, in het Celloconcert van Elgar met het Ulster Orchestra onder leiding van haar echtgenoot Rafael Payare.

Bijgewerkt op dinsdag 23 oktober 2018