Dover Kwartet

kwartet

Het jonge Amerikaanse Dover Kwartet maakte de afgelopen paar jaar een grote carrière­sprong, middels vele succesvolle concerten en het winnen van onder meer de Wigmore Hall International String Quartet Competition, de Cleveland Quartet Award en een Avery Fisher Career Grant.

De vier musici studeerden bij leden van het beroemde Guarneri Kwartet en formeerden hun kwartet als studenten aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia. Aan datzelfde instituut was het ensemble in seizoen 2013/14 quartet in residence. Momenteel heeft bekleedt het kwartet deze positie bij de Bienen School of Music van de Northwestern University in Evanston, nabij Chicago.

Start / pauzeer slideshow

Naast hun werk met het kwartet houden de vier musici er ook ieder een solocarrière op na. Het Dover Kwartet verzorgt in seizoen 2017/18 meer dan honderd optredens op podia in de Verenigde Staten en Europa, waaronder een concert met Janine ­Jansen en Jean-Yves Thibaudet in het Stern Auditorium van Carnegie Hall in New York. In eerdere projecten werkte het kwartet samen met pianist Marc-André Hamelin, het Pacifica Kwartet en het Escher Kwartet, maar ook met mandoli­nespeler Avi Avital en contrabassist Edgar Meyer.

Na de debuut-cd met muziek van Mozart verscheen afgelopen oktober het album Voices of Defiance: 1943, 1944, 1945 met werken van Viktor Ullmann, Dmitri Sjostakovitsj en Simon Laks. Het Dover Kwartet ontleent zijn naam aan het beroemde Dover Beach voor strijkkwartet en bariton van Samuel Barber – ook alumnus aan het Curtis Institute. Het ensemble debuteert vandaag in Het Concertgebouw.

Bijgewerkt op woensdag 20 december 2017