Wie is Janine Jansen?

Janine Jansen

viool

Janine Jansen behoort tot ‘s werelds topviolisten. Niet voor niets reisde ze al diverse malen mee met het Koninklijk Concert-gebouworkest, zoals in 2010 op tournee door Spanje en de Verenigde Staten, in april 2011 naar Berlijn (staatsbezoek), in februari 2012 naar China en Korea en in maart 2013 naar Zuid-Afrika.

Ze soleert ook bij orkesten als het Chicago Symphony Orchestra, The Philadelphia Orchestra, het London Symphony Orchestra en de Berliner en Wiener Philharmoniker. In december 2004 maakte Janine Jansen een ‘dubbeldebuut’ bij het Koninklijk Concertgebouworkest met het Vioolconcert van Britten en het Tweede vioolconcert van Prokofjev.

Start / pauzeer slideshow

Sindsdien is ze regelmatig te gast. In november 2014 verzorgde ze met het orkest de wereldpremière van Michel van der Aa’s aan haar opgedragen Vioolconcert. In januari 2017 speelde ze het Vioolconcert van Berg en vergezelde ze het orkest op tournee door China. Janine Jansen won vele prijzen, waaronder vier Edisons en driemaal een ECHO Klassik.

In 2003 ontving ze de Nederlandse Muziekprijs, in 2008 de VSCD Klassieke Muziekprijs, in 2013 de Concertgebouw Prijs en afgelopen oktober de Johannes Vermeerprijs. Ook is ze onderscheiden met de Instrumentalist Award van de Royal Philharmonic Society. Janine Jansen bespeelt de ‘Rivaz-Baron Gutmann’-Stradivarius uit 1707, haar ter beschikking gesteld door Dextra Musica.

Bijgewerkt op woensdag 21 november 2018