Wie is Janine Jansen?

Janine Jansen

viool

Ruim twintig jaar geleden debuteerde Janine Jansen in Het Concertgebouw. Ze soleerde sindsdien regelmatig bij bijvoorbeeld het Koninklijk Concertgebouworkest, het Chicago Symphony Orchestra, de New York Philharmonic, de Staatskapelle Dresden, het London Symphony Orchestra, het Mahler Chamber Orchestra en de Berliner en de Wiener Philharmoniker.

Vorig seizoen was ze te gast bij het New Zealand Symphony Orchestra en bij de orkesten van Sydney en Singapore. Ze was bovendien ‘perspectives artist’ bij Carnegie Hall in New York met onder meer Messiaens Quatuor pour la fin du temps, kamermuziek met Jean-Yves Thibaudet en de Amerikaanse première van het aan haar opgedragen Vioolconcert van Michel van der Aa met The Philadelphia Orchestra onder leiding van Yannick Nézet-Séguin.

Start / pauzeer slideshow

Janine Jansen won vier Edisons, vier ECHO Klassiks, de Nederlandse Muziekprijs (2003), de Instrumentalist Award van de Royal Philharmonic Society (2009), de Concertgebouw Prijs (2013) en de Johannes Vermeer Prijs (2018).

In Het Concertgebouw was Janine Jansen eerder dit seizoen te beluisteren met het Zweeds Radio Orkest onder leiding van Daniel Harding in het Vioolconcert van Berg en bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Valery Gergiev in het Vioolconcert van Sibelius.

De violiste studeerde bij Coosje Wijzenbeek, Philipp Hirshhorn en Boris Belkin en bespeelt de ‘Rivaz-Baron Gutmann’-Stradivarius uit 1707, haar ter beschikking gesteld door Dextra Musica.

Bijgewerkt op woensdag 20 februari 2019