Wie is Janine Jansen?

Janine Jansen

viool

Ruim twintig jaar geleden debuteerde Janine Jansen in Het Concertgebouw. Ze soleert bij orkesten als het Chicago Symphony Orchestra, de New York Philharmonic, het London Symphony en het London Philharmonic Orchestra, het Orchestre de Paris, het Mahler Chamber Orchestra en de Berliner en de Wiener Philharmoniker.

Vorig seizoen was ze te gast bij orkesten in Sydney, Nieuw-Zeeland en Singapore en was ze ‘perspectives artist’ bij Carnegie Hall in New York – met onder meer de Amerikaanse première van het aan haar opgedragen Vioolconcert van Michel van der Aa.

Start / pauzeer slideshow

In het huidige seizoen bekleedt ze residencies bij het Tonhalle Orchester Zürich en het Göteborg Symfonie Orkest. Janine Jansen won vier Edisons, vier ECHO Klassiks, de Nederlandse Muziekprijs (2003), de Instrumentalist Award van de Royal Philharmonic Society (2009), de Concertgebouw Prijs (2013) en de Johannes Vermeer Prijs (2018).

In Het Concertgebouw soleerde ze eerder dit seizoen bij het Zweeds Radio Orkest in het Vioolconcert van Berg en bij het Koninklijk Concertgebouworkest in het Vioolconcert van Sibelius. Op 13 maart jongstleden gaf ze, als onderdeel van een uitgebreide Europese tournee, in de Grote Zaal een recital met pianist Alexander Gavrylyuk.

De violiste studeerde bij Coosje Wijzenbeek, Philipp Hirshhorn en Boris Belkin en bespeelt de ‘Rivaz-Baron Gutmann’-Stradivarius uit 1707, haar ter beschikking gesteld door Dextra Musica.

Bijgewerkt op vrijdag 19 april 2019