Wie is Philippe Herreweghe?

Philippe Herreweghe

dirigent

Philippe Herreweghe is eerste gastdirigent van het Antwerp Symphony Orchestra en artistiek leider van het koor Collegium Vocale Gent en het festival Collegium Vocale Crete Senesi in Italië.

Hij richtte diverse gespecialiseerde muziekgezelschappen op: met La Chapelle Royale legt Philippe Herreweghe zich toe op muziek uit de Franse Gouden Eeuw en met zijn Orchestre des Champs-Élysées richt hij zich op muziek uit de (pre-)Romantiek op originele instrumenten. Zijn innovatieve aanpak bezorgde hem al snel grote faam en leidde tot een uitnodiging van Nikolaus Harnoncourt en Gustav Leonardt om – in de jaren 1970 en 1980 – bij te dragen aan de opnamen van de verzamelde cantates van Bach.

Start / pauzeer slideshow

Philippe Herreweghe nam vele tientallen cd’s op. In 2010 begon hij zijn eigen label PHI, dat inmiddels ruim twintig albums uitbracht met muziek van bijvoorbeeld Gesualdo, Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Mahler en Stravinsky. Sinds 2006 geeft Philippe Herreweghe jaarlijks iets van zijn kennis door op de Bach Academie.

Onder zijn vele onderscheidingen bevinden zich de titel Chevalier de la Légion d’Honneur, de Bach-medaille van Leipzig en sinds 2017 een eredoctoraat aan de Universiteit Gent.

Als gastdirigent staat Philippe Herreweghe regelmatig voor het Koninklijk Concertgebouworkest, dat hij onder andere leidde in uitvoeringen van Bachs Matthäus-­Passion in 2014. In 2017 leidde hij het orkest tijdens de Kerstmatinee in Bachs ‘Hohe Messe’.

Bijgewerkt op maandag 22 oktober 2018