Wie is Jean-Guihen Queyras?

Jean-Guihen Queyras

cello

Jean-Guihen Queyras’ bijzondere focus op solorepertoire bracht hem eerder al tot het project Six Suites, Six Echos, waarin onder anderen Ivan Fedele en György Kurtág reageerden op een cellosuite van Bach. Bachs cello-cyclus ligt hem na aan het hart, en in 2017 maakte hij op deze muziek de dansproductie Mitten wir im Leben sind, samen met choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en haar gezelschap Rosas.

Start / pauzeer slideshow

In oude muziek treedt de Frans-Canadese cellist op met gespecialiseerde groepen als het Freiburger Barockorchester, de Akademie für Alte Musik Berlin en Concerto Köln, maar hij soleerde ook bij bijvoorbeeld het London Philharmonic Orchestra, het Boedapest Festival Orkest, het Orchestre de Paris, het Leipziger Gewandhausorchester, het NHK Symfonieorkest in Tokio, The Philadelphia Orchestra en – in Nederland – bij Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest en het Radio Filharmonisch Orkest.

Hij verzorgde premières en cd-opnames van verschillende hedendaagse cellowerken. Onder zijn kamermuziekpartners zijn Alexander Melnikov, Alexandre Tharaud en Isabelle Faust. Met Tabea Zimmermann, Antje Weithaas en Daniel Sepec vormt hij het Arcanto Kwartet en hij treedt regelmatig op met de zarbspecialisten Kevan and Bijan Chemirani. In Het Concertgebouw debuteerde hij op 19 mei 1999 in de Rising Stars-serie. Jean-Guihen Queyras bespeelt een cello van Gioffredo Cappa uit 1696.

Bijgewerkt op vrijdag 11 januari 2019