Wie is Baiba Skride?

Baiba Skride

viool

Baiba Skride groeide op in een muzikale familie in Riga (Letland). Hier begon ze ook haar muzikale opleiding, om deze voort te zetten aan het conservatorium van Rostock.

In 2001 won ze de eerste prijs van het Koningin Elisabeth Concours in Brussel. Sindsdien soleerde ze bij vele orkesten wereldwijd, waaronder de Berliner Philharmoniker, het Boston Symphony Orchestra en het London Philharmonic Orchestra.

Start / pauzeer slideshow

Bij het Koninklijk Concertgebouworkest debuteerde ze in december 2015 (met het Vioolconcert van Britten onder leiding van landgenoot Andris Nelsons), bij de New York Philharmonic in februari 2016 en in seizoen 2016/17 bij het Philharmonia Orchestra en het Orkest van de RAI in Turijn. Voor het uitvoeren van kamermuziek reisde de violiste naar bijvoorbeeld Brussel, Londen en Bad Kissingen.

In de Kleine Zaal van Het Concertgebouw speelde ze voor het eerst in juni 2013, in een pianotrio met haar zus Lauma Skride en celliste Sol Gabetta. Baiba Skride heeft van Gidon Kremer de Stradivarius ‘Ex Baron Feilitzsch’ uit 1734 in bruikleen.

Bijgewerkt op donderdag 28 september 2017