Orkest van de Achttiende Eeuw

orkest

Aan de wieg van het Orkest van de Achttiende Eeuw stonden in 1981 Frans Brüggen, Lucy van Dael en Sieuwert Verster. Frans Brüggen bleef tot aan zijn dood in 2014 dirigent en artistiek leider, en sindsdien werkt het orkest met gastdirigenten.

De musici van het Orkest van de Achttiende Eeuw – afkomstig uit meer dan twintig landen – bespelen historische instrumenten of kopieën daarvan. De omvang van het orkest benadert met zo’n vijftig leden de meest luxueuze klassieke orkesten van de achttiende en negentiende eeuw. Het repertoire omvat muziek van Haydn, Mozart en Beethoven, maar reikt ook tot componisten als Bach, Rameau, Purcell, Schubert, Chopin, Stravinsky en Berio.

Start / pauzeer slideshow

De afgelopen jaren verzorgde het Orkest van de Achttiende Eeuw ook concertante uitvoeringen – onder andere in Het Concertgebouw – van Mozart-opera’s: onder leiding van Ed Spanjaard Così fan tutte in oktober 2013 en onder leiding van Kenneth Montgomery Le nozze di Figaro in oktober 2015 en La clemenza di Tito in oktober 2017.

In samenwerking met Cappella Amsterdam en Daniel Reuss verzorgde het orkest in april 2017 in Het Concertgebouw een uitvoering van Bachs Johannes-Passion en in mei 2018 van Brahms’ Ein deutsches Requiem. Deze laatste productie werd bekroond met de VSCD Klassieke Muziekprijs.

Bijgewerkt op maandag 25 maart 2019