Orkest van de Achttiende Eeuw

orkest

Aan de wieg van het Orkest van de ­Achttiende Eeuw stonden in 1981 Frans Brüggen, Lucy van Dael en Sieuwert Verster. Frans Brüggen bleef tot aan zijn dood in 2014 dirigent en artistiek leider, en sindsdien werkt het orkest met gastdirigenten.

De musici van het Orkest van de Achttiende Eeuw – afkomstig uit meer dan twintig landen – bespelen historische instrumenten of kopieën daarvan. De omvang van het ­orkest benadert met zo’n vijftig musici de meest luxueuze klassieke orkesten van de ­achttiende en negentiende eeuw.

Start / pauzeer slideshow

Het repertoire van het orkest omvat ­muziek van Haydn, Mozart en Beethoven, maar reikt ook tot componisten als Bach, Rameau, Purcell, Schubert, Chopin, Stravinsky en Berio.

De afgelopen jaren verzorgde het Orkest van de Achttiende Eeuw ook concertante uitvoeringen – onder andere in Het Concertgebouw – van ­Mozart-opera’s: onder leiding van Ed Spanjaard Così fan tutte in oktober 2013 en onder leiding van Kenneth Montgomery Le nozze di Figaro in oktober 2015 en La clemenza di Tito in oktober 2017. In samenwerking met Cappella ­Amsterdam en Daniel Reuss verzorgde het gezelschap in april 2017 een serie uitvoeringen van Bachs Johannes-Passion, onder meer in Het Concertgebouw.

Bijgewerkt op dinsdag 24 april 2018