Wie is Valeriy Sokolov?

Valeriy Sokolov

viool

De Oekraïense violist Valeriy Sokolov verliet zijn geboorteland op dertienjarige leeftijd om aan de Yehudi Menuhin School in Engeland te gaan studeren bij Natalia Boyarskaya. Onder zijn docenten waren verder Ana Chumachenco, Boris Kushnir en Gidon Kremer.

In 2005 won Valeriy Sokolov het George Enescu Internationaal Concours in Boekarest. Sindsdien werd hij als solist geëngageerd door orkesten als het Philharmonia Orchestra, het Orchestre de Paris, het Tokyo Philharmonic Orchestra, het Sint-Petersburg Filharmonisch ­Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Start / pauzeer slideshow

Als kamermusicus betrad Valeriy Sokolov het podium in onder meer Wigmore Hall in Londen, het Théâtre du Châtelet in Parijs en het Lincoln Center in New York. Pianist Evgeny Izotov is zijn vaste duopartner, en met hem en cellist Alexei Shadrin vormt hij een pianotrio.

Valeriy Sokolov legde recentelijk concerten van Bartók en Tsjaikovski op cd vast samen met het Tonhalle-Orchester Zürich. In Het Concertgebouw was hij eerder onder meer te beluisteren in januari 2016 in de Kleine Zaal, in een programma rondom violiste Lisa Batiashvili.

Bijgewerkt op maandag 24 juli 2017