Wie is Pekka Kuusisto?

Pekka Kuusisto

viool

De Fin Pekka Kuusisto is violist, componist, improvisator en dirigent. Hij speelt viool vanaf zijn derde en won in 1995 het Internationale Jean Sibelius Vioolconcours. Hij soleerde bij beroemde orkesten als het Orchestre de Paris en de Los Angeles Philharmonic en in september 2017 debuteerde hij bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Pekka Kuusisto combineert regelmatig de rollen van violist en dirigent en musiceerde op deze manier met gezelschappen als Tapiola Sinfonietta en Amsterdam Sinfonietta.

Start / pauzeer slideshow

Naast zijn activiteiten met klassiek georiënteerde ensembles werkt hij graag met artiesten uit andere genres, onder wie folkzanger Sam Amidon, elektronicapionier Brian Crabtree en jazztrompettist Arve Henriksen. Ook stond hij op de planken met metalband Nightwish en was hij gastartiest tijdens opnamen van de Don Johnson Big Band, een Finse hiphopgroep.

Pekka Kuusisto is artistic partner van The Saint Paul Chamber Orchestra (Minnesota) en artistiek leider van het Australische ACO Collective. Vaste samenwerkingen heeft hij ook met de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen en het Mahler Chamber Orchestra. Hij is artistiek leider van het Our Festival, een vernieuwend kamermuziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt ten noorden van Helsinki.

In Het Concertgebouw was Pekka Kuusisto al geregeld te beluisteren, zowel in de Grote als in de Kleine Zaal.

Bijgewerkt op vrijdag 22 maart 2019