Nederlands Kamerkoor

koor

Het Nederlands Kamerkoor wordt door critici in binnen- en buitenland geroemd om zijn homogene klank en solistische kwaliteiten. Het koor richt zich in de eerste plaats op het repertoire voor koor a cappella van de vroege Middeleeuwen tot heden.

Opdrachten werden verstrekt aan componisten als Mauricio Kagel, James MacMillan en John Tavener. Oprichter Felix de Nobel was chef-dirigent van 1937 tot 1972. Later volgden onder anderen Uwe Gronostay, Tõnu Kaljuste en Risto Joost.

Start / pauzeer slideshow

Chef-dirigent sinds augustus 2015 is Peter Dijkstra, die daarvoor al tien jaar fungeerde als vaste gastdirigent. Vooraanstaande dirigenten als Eric Ericson, Nikolaus Harnoncourt en Ton Koopman waren meer dan eens te gast bij het Nederlands Kamerkoor; Paul Van Nevel is eregastdirigent. De samenwerking met het Concertgebouworkest gaat terug tot 1946.

De dames van het Nederlands Kamerkoor werkten ook mee aan de wereldpremière van George Benjamins Dream of the Song in september 2015. De laatste samenwerking met het koor betrof Bachs Matthäus-Passion onder leiding van Ton Koopman in maart 2018.

Bijgewerkt op dinsdag 18 december 2018