Wie is Peter Dijkstra?

Peter Dijkstra

dirigent

Peter Dijkstra studeerde orkestdirectie, koor­directie en solozang aan de conservatoria van Den Haag, Keulen en Stockholm en sloot zijn studie summa cum laude af. Hij ontving een beurs van het Kersjes Fonds (2002) en de Eric Ericson Award (2003) en was assistent-dirigent bij het Groot Omroepkoor.

Van 2005 tot 2016 was hij artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks, dat zich onder zijn leiding ontwikkelde tot een internationaal gewaardeerd vocaal ensemble. In 2007 werd Peter Dijkstra aangesteld als chef-­dirigent van het Zweeds Radiokoor, waarmee hij in de voetsporen trad van Eric Ericson.

Start / pauzeer slideshow

Na een ­lange periode met Peter Dijkstra als ­gastdirigent te hebben gewerkt vroeg het Nederlands Kamerkoor hem in 2015 als chef-dirigent. Als gast werkte hij met vele gezelschappen, waaronder het RIAS Kammerchor, Collegium Vocale Gent, Concerto Köln, B’Rock, het Residentie Orkest, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en het Japan Philharmonic Orchestra.

Cd’s die werden opgenomen onder zijn ­leiding werden bekroond met onder meer een ECHO Klassik Preis en een Edison. Peter Dijkstra werkt graag met amateurensembles, is artistiek leider van vocaal ensemble MUSA en vaste gastdirigent van vocaal ensemble The Gents. Hij geeft geregeld masterclasses en is verbonden aan de Hochschule für Musik in Keulen. In de januari-­editie van Preludium verscheen een interview met de dirigent.

Bijgewerkt op vrijdag 14 april 2017