Pražák Kwartet

kwartet

Het Pražák Kwartet bestaat sinds 1972 en werd destijds opgericht door vier studenten van het conservatorium in Praag. Internationale bekendheid verwierf het viertal met zijn optreden tijdens het festival Praagse Lente in 1975, en drie jaar later won het de eerste prijs van het Internationaal Strijkkwartet Concours in Evian. Ook bij diverse andere gelegenheden viel het Pražák Kwartet in de prijzen.

Jana Vonášková volgde in 2015 Pavel Hula op als primarius. Tweede violist Vlastímil Holek maakt al bijna vier decennia deel uit van het Pražák Kwartet, en altist Josef Kluson is een van de oprichters. Cellist Michal Kanka kwam in 1986 in het kwartet.

In de afgelopen decennia was het Pražák Kwartet een graag geziene gast in de belangrijke concertzalen van bijvoorbeeld Praag, Parijs, Berlijn, Milaan en Londen. In de Verenigde Staten trad het kwartet op in bijvoorbeeld New York, Los Angeles, Dallas, Houston, Washington, Philadelphia en San Francisco; recentelijk tourde het door Japan.

Start / pauzeer slideshow

Voor de vertolking van repertoire in grotere bezetting werkte het Pražák Kwartet samen met onder anderen pianist Menahem Pressler, altviolist Roberto Diaz, violist Josef Suk en klarinettiste Sharon Kam.

Het Pražák Kwartet maakte meer dan veertig cd’s, met ­daarop bijvoorbeeld de complete strijkkwartetten van Beethoven maar ook muziek van Borodin, Dvořák, Schulhoff en Zemlinsky.

Bij het vorige optreden van het kwartet in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw, op 5 april 2017, stonden werken van Mozart, Smetana en Dvořák op het programma.

Bijgewerkt op dinsdag 27 maart 2018