Wie is Yefim Bronfman?

Yefim Bronfman

piano

‘Onwaarschijnlijk vitaal en virtuoos’ noemde NRC Handelsblad het spel van Yefim Bronfman bij een eerdere samenwerking met het Koninklijk Concertgebouworkest.

Yefim Bronfman werd geboren in Rusland, maar emigreerde in 1973 met zijn ouders naar Israël. Twee jaar later maakte hij zijn internationale debuut met het Orchestre Symphonique de Mont­réal onder leiding van Zubin Mehta. In 1991 keerde hij voor het eerst terug naar Rusland voor een serie recitals met violist Isaac Stern.

Yefim Bronfmans rijke carrière bracht hem naar vrijwel alle grote symfonie­orkesten over de hele wereld. In seizoen 2007/08 trad hij als ‘Perspective ­Artist’ in Carnegie Hall in New York op met zowel het Koninklijk Concertgebouworkest als de Wiener Philharmoniker.

Start / pauzeer slideshow

De pianist won Grammy Awards voor zijn opnamen van zowel Esa-Pekka Salonens ­Pianoconcert als de drie pianoconcerten van Bartók met de Los Angeles Philharmonic. In het seizoen 2013/14 was hij artist in residence bij de New York Philharmonic.

Bij het Koninklijk Concertgebouw­orkest is hij een regelmatig terugkerende gast sinds zijn debuut in juni 1999. In november 2013 reisde hij in het kader van de wereldtournee naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van het orkest mee naar Rusland en Australië.

In februari 2014 soleerde hij bij het orkest in het aan hem opgedragen Tweede pianoconcert van Magnus Lindberg.

Bijgewerkt op maandag 22 oktober 2018