Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie zijn Arthur en Lucas Jussen?

Arthur en Lucas Jussen

piano

Of ze nu optreden als duo of als solist, van pers en publiek ontvangen de Nederlandse pianobroers Lucas (1993) en Arthur Jussen (1996) steeds de hoogste lof. In 2010 behaalde hun debuutalbum met Beethovenwerken de platina­status; ze sleepten er bovendien de Edison Klassiek Publieksprijs mee in de wacht.

Na een succesvolle Schubertopname (gouden ­status) wijdden ze hun derde album bij Deutsche Grammophon aan Franse pianomuziek en hun vierde aan de dubbelconcerten van Mozart (met Sir Neville Marriner en de Academy of St Martin in the Fields).

Lucas en Arthur Jussen

Foto: Dirk Kikstra

Lucas en Arthur Jussen kregen hun eerste pianolessen van Leny Bettman in Hilversum. In 2005 studeerden de broers op uitnodiging van Maria João Pires een aantal maanden bij haar in Portugal en Brazilië. In de jaren daarna hadden ze zowel les bij Pires als bij Jan Wijn en Ton Hartsuiker. Na twee jaar studie bij Menahem Pressler in de Verenigde Staten vervolgde Lucas vanaf oktober 2013 zijn opleiding bij Dmitri Bashkirov in Madrid. Arthur studeert in Amsterdam bij Jan Wijn.

De gebroeders Jussen namen in 2011 de eerste Concertgebouw Young Talent Award in ontvangst en speelden in oktober 2013 de wereldpremière van Together, een werk voor twee piano’s dat Theo Loevendie speciaal voor hen schreef. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest debuteerden ze in ­oktober 2012 en ze keerden er in oktober van dit jaar terug; bij die gelegenheid publiceerde Preludium een dubbelinterview.

Naast hun veelvuldige concerten in eigen land treden zij ook regelmatig op in concertzalen en op festivals elders in Europa. Internationale tours brachten Arthur en Lucas Jussen bovendien naar Japan, China, Zuid-Korea, Rusland en Mexico. Eerder deze maand verzorgden de pianisten in de Kleine Zaal een Zondagochtend Concert, met deels hetzelfde programma als vandaag.

Bijgewerkt op maandag 12 december 2016