Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl
achter de schermen

Zo kwam RCO House tot stand

door Martijn Voorvelt
01 juni 2019

Het Koninklijk Concertgebouworkest is dit jaar verhuisd naar Gabriël Metsustraat 16, een door Berlage ontworpen gemeentemonument. Vorig jaar is er hard aan gewerkt om het pand bedrijfsklaar te maken. Een terugblik.

Gabriël Metsustraat 16 werd in 1908 door H.P. Berlage ontworpen als een ‘Dagteeken- en Kunstambachtsschool voor Meisjes’. Het oude schoolgebouw is een gemeentelijk monument en was tot 2008 de locatie van het laboratorium voor onderzoek van kunstvoorwerpen van Instituut Collectie Nederland. De voor- en achtergevel en het trappenhuis hebben een monumentale status.

Door dit pand aan te kopen heeft het Concertgebouworkest een eigen plek waar musici, staf en publiek elkaar kunnen ontmoeten, met repetitiestudio’s, een ensemblezaal en veel mogelijkheden voor educatie en talentontwikkeling. 

Om de monumentale school geschikt te maken voor al deze toepassingen maken waren een verbouwing, restauratie en gedeeltelijke nieuwbouw nodig. De architect van het project is Team V Architectuur, met ondersteuning door Bureau Fritz voor de monumentale delen. De uitvoering was in handen van aannemer Koninklijke Woudenberg Ameide. Op 12 maart 2017 werden de vergunningen afgegeven door de Gemeente Amsterdam.

In augustus begonnen de werkzaamheden om het karakteristieke pand te renoveren en werd de achtertuin afgegraven ter voorbereiding van de fundering van de nieuwbouw. In die nieuwbouw bevinden zich de repetitiestudio’s, waarvan de muren in oktober 2017 werden opgebouwd. In het voorjaar van 2018 kreeg de nieuwe achtergevel vorm en waren de restauratiewerkzaamheden in volle gang. Inmiddels is RCO House af, het gebouw werd op 19 januari 2019 officieel geopend.

 

De ensemblezaal

Ensemblezaal

De verbouwing van de ensemblezaal in volle gang. Hier komt ruimte voor de educatieve activiteiten van het orkest, kamermuziekrepetities, kleine concerten en inleidingen.

 

De achtergevel met studio's

Achtergevel

In de nieuwe aanbouw rechts bevinden zich tien akoestisch geïsoleerde muziekstudio’s waar de musici hun orkestpartijen of kamermuziekprogramma’s kunnen voorbereiden en waar lessen van de RCO Academie plaatsvinden.

 

Het trappenhuis

Monumentaal

In het trappenhuis blijven de oorspronkelijke details van H.P. Berlage bewaard en zijn ze waar nodig gerestaureerd.

 

De loft

De ‘loft’

De draagbalken van de ‘loft’ worden in de grondverf gezet. Hier komen de medewerkers van de afdelingen marketing, pr en development te werken.

 

De wenteltrap

Operatie wenteltrap

De nieuwe wenteltrap wordt door een gat in het dak in de nieuwbouw omlaag geleid.

 

De trap wordt gelast

Muzieknootjes

Het onderste deel van de wenteltrap wordt vastgelast. De muzieknootjes-uitsparingen in de trap zijn ontworpen door huisstijlontwerper René Knip, evenals diverse andere details in RCO House.

 

Het tegelwerk

Tegelwerk

De oorspronkelijke tegels worden opnieuw gevoegd.

 

De Entree

karakteristiek

Karakteristiek tegelwerk bij de entree.

 

Dit artikel wordt u gratis aangeboden door Preludium. Meer lezen? Abonneer dan nu.