Oorlog en Vrede bij het Koninklijk Concertgebouworkest

Concertseizoen 2017/2018

Het aftellen naar de start van concertseizoen 2017/2018 kan beginnen. Een korte opfrisser: wat staat ons te wachten bij het Koninklijk Concertgebouworkest?

Het Concertgebouworkest gaat in het komende seizoen op zoek naar een toekomst waarin vrede, respect en creativiteit gemeengoed zijn. Dat vinden we onder meer terug in de concertreeks Oorlog & Vrede.

Alle titeldirigenten staan in het seizoen 2017/2018 voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Chef-dirigent Daniele Gatti leidt symfonieën van Brahms (de Eerste), Mahler (de Eerste en de Vierde) en Bruckner (de Negende), maar ook bijvoorbeeld werk van de Nederlandse componisten Bosmans en Escher en een wereldpremière van Guillaume Connesson.

Eredirigent Bernard Haitink is te gast met Mahlers Negende symfonie. Conductor emeritus Riccardo Chailly dirigeert Sjostakovitsj en Stravinsky. Bij Mariss Jansons – eveneens conductor emeritus – staan werken van Tsjaikovski, Liszt, Rachmaninoff en Sjostakovitsj op de lessenaar.

Opening Night in koninklijk gezelschap
Met de RCO Opening Night op 14 september gaat het seizoen feestelijk van start in het bijzijn van Hare Majesteit Koningin Máxima, beschermvrouwe van het Concertgebouworkest.

Start / pauzeer slideshow

Concertseizoen 2017/2018

Na een stijlvol walking dinner debuteert stersopraan Diana Damrau bij het orkest in aria’s van Mozart. Onder leiding van Thomas Hengelbrock klinken daarnaast instrumentale werken van Mozart en de zonnige Achtste symfonie van Dvořák.

Bekijk hier het concertprogramma.

Artist in residence: Eva-Maria Westbroek
Artist in residence van het Concertgebouworkest is in het komende seizoen de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek.

In drie verschillende orkestprogramma’s vertolkt zij werken van Tsjaikovski, Wagner, Rachmaninoff en Barber. Ook werkt Westbroek met orkestleden samen in een Close-up-concert in de Kleine Zaal, een programma met sefardische liederen en een RCO Club Night.

Oorlog & Vrede
In 2018 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Het Concertgebouworkest schaart in april een aantal concertprogramma’s rondom Oorlog & Vrede.

In muziek uit verschillende historische periodes staat hoop op een toekomst met meer verdraagzaamheid en respect voorop. Naast Prokofjevs Suite uit ‘Oorlog en vrede’ klinkt werk van onder anderen Händel, Mozart, Beethoven, Kodály en Hartmann.

Astronomie in de serie Horizon
De innovatieve serie Horizon krijgt in zijn tweede seizoen duidelijker vorm: spraakmakende orkestmuziek wordt verweven met een bijzondere presentatie in samenwerking met een culturele partner, en gaat over in de Entrée Late Night.

Daniele Gatti leidt het Horizon-concert Oorlog & Vrede, in samenwerking met het Verzetsmuseum Amsterdam. In Multiversum, met medewerking van vormgever Jaap Drupsteen en astronoom Vincent Icke, dirigeert Peter Eötvös zijn nieuwe werk.

Componist/dirigent Matthias Pintscher debuteert met Japanse impressies, in aansluiting op de tentoonstelling Van Gogh en Japan in het Van Gogh Museum.

Side By Side
Het Concertgebouworkest vervolgt zijn tournee langs alle 28 lidstaten van de EU, RCO meets Europe. Internationaal veelgeprezen is vooral het onderdeel Side by Side: in ieder EU-land speelt het orkest een werk samen met jeugdige musici uit het desbetreffende land.

Nieuw publiek
Jonge muziekliefhebbers vanaf ca. 6 jaar komen aan hun trekken bij de twee verrassende Familieconcerten. Ook is er de familieserie van drie concerten met een leuke inleiding.

Een ander soort nieuw publiek trekt het orkest met de succesvolle serie Essentials, speciaal voor muziekliefhebbers die het orkest nog niet goed kennen, en met de RCO Club Nights, twee kamermuziekconcerten in intieme loungesfeer in een Amsterdamse club.

Kijk voor het complete en actuele programma op www.concertgebouworkest.nl.