Seizoen 2017/2018 in Het Concertgebouw

alle muzikale genres onder één dak

Ook in het komende seizoen biedt Het Concertgebouw weer een huis aan musici uit de hele wereld: in de Eigen Programmering komen allerlei muzikale genres samen.

Klassiek
Kamermuziek in de Kleine Zaal is er ook in seizoen 2017/2018 weer in overvloed, met natuurlijk een ruime keuze aan strijkkwartetten, vocale recitals, jong talent of pianotrio’s.

In de reeks Scherpdenkers wordt het brein aan het werk gezet door woord én muziek, met onder anderen Mano Bouzamour, Arthur Japin en Peter Kuipers Munneke.

In Iconen in de Kleine Zaal worden de belangrijkste kamermuziekstukken uitgevoerd door grote musici die kiezen voor een intiem podium. TRACKS biedt een uitgelezen kans om in diezelfde Kleine Zaal op een ándere manier kennis te maken met klassieke muziek: krachtige concerten van één uur door jonge uitvoerenden van wereldklasse, theatrale muziekprogramma’s die nergens anders te zien zijn.

Start / pauzeer slideshow

In de Grote Zaal verwelkomt de serie Wereldberoemde Symfonieorkesten befaamde gezelschappen uit Boedapest, München, Leipzig, Londen en Berlijn, terwijl Klassieke Meesterwerken weer een parade biedt van Nederlandse toporkesten.

Iedere zondagochtend van september tot en met mei is er een concert. En zomaar een keer op dinsdag- of donderdagmiddag naar Het Concertgebouw? Dat kan bij het Middagconcert.

Carte Blanche voor Kavakos
De brede horizon van violist Leonidas Kavakos was voor de Eigen Programmering van Het Concertgebouw aanleiding hem een Carte Blanche te geven, die hij invult met onder meer een duorecital met Yuja Wang en avond met het Chamber Orchestra of Europe waarop hij Bach speelt en Beethoven dirigeert.

Onder leiding van Bernard Haitink zijn er nog twee optredens van datzelfde orkest – al een paar jaar op rij een beproefde combinatie. Onder meer Wagners Wesendonck-Lieder worden uitgevoerd, met sopraan Eva-Maria Westbroek.

"Cecilia Bartoli, Isabelle Faust, Sir Bryn Terfel, Sir John Eliot Gardiner, Masaaki Suzuki, Menahem Pressler, Barbara Hannigan, Janine Jansen, Mischa Maisky en Martha Argerich doen de Van Baerlestraat aan"

Cellist Nicolas Altstaedt, violiste Liza Ferschtman en tenor Mark Padmore stelden ieder een eigen Spotlightreeks samen. Topmusici als Cecilia Bartoli, Isabelle Faust, Sir Bryn Terfel, Sir John Eliot Gardiner, Masaaki Suzuki, Menahem Pressler, Barbara Hannigan, Janine Jansen, Mischa Maisky en Martha Argerich doen de Van Baerlestraat aan – de laatste drie zelfs samen!

Sommigen keren terug na enige tijd afwezig te zijn geweest, anderen komen juist omdat Het Concertgebouw ze geen jaar wil missen.

afbeelding van Het Concertgebouw

Turning East
De altijd al brede oriëntatie van Het Concertgebouw wordt vanaf seizoen 2017/2018 verrijkt met muziek van Marokko tot Iran.

Het zesdaagse festival Turning East vormt de aftrap van deze nieuwe traditie: van 20 tot en met 25 november staat Het Concertgebouw in het teken van klassieke muziek, pop, jazz en combinaties daarvan uit het enorme gebied van de Maghreb tot diep in de Oriënt.

Er wordt nieuw werk uitgevoerd van composer in residence Mohammed Fairouz en in twee SOUK-avonden treden beroemde artiesten uit de Arabische wereld op met het Nederlands Kamerorkest. De programmering is nog volop in ontwikkeling.

Ook de komende jaren houdt Het Concertgebouw onder de noemer Turning East de verbinding tussen culturen op het programma.

Let’s make history again
Ook de bestejazzacts van nu komen naar de Grote en de Kleine Zaal en de Koorzaal: hét vervolg op de rijke traditie die de afgelopen decennia de grote jazzsterren – van Miles Davis tot Ella Fitzgerald – naar Het Concertgebouw bracht.

Met de recente aanstelling van een jazz- en popprogrammeur zal het concertaanbod in die richting de komende tijd alleen maar groeien. Heel bijzonder is alvast de residency van het Jazz at Lincoln Center Orchestra en zijn charismatische leider Wynton Marsalis in februari.

En verder….
zijn er het hele seizoen door lezingen, cursussen, educatie- en Zing en beleef-projecten om het Concertgebouwaanbod van context te voorzien. Bekijk het cursusaanbod hier.

  1. is de uitgever van Preludium