Wat is Musique concrète?

musique concrète

Musique concrète is een oorspronkelijk Franse muziekstroming uit de tweede helft van de twintigste eeuw waarin werd gecomponeerd door alledaagse geluiden op te nemen en elektronisch te manipuleren.

Wat is Musique concrète?

Door de uitvinding van de bandrecorder in de jaren veertig van de twintigste eeuw werd het voor componisten mogelijk om te componeren met opgenomen geluiden. Het ‘concrete’ in musique concrète verwijst naar de bron van deze composities: gemanipuleerde geluiden uit de fysieke wereld.

Wie maakten Musique concrète?

Grondlegger van de 'Groupe de Recherche de Musique Concrète' was de Franse opnametechnicus Pierre Schaeffer (1910-1995). Zijn experimenten en composities (waaronder zijn Symphonie pour une homme seul uit 1950) konden op belangstelling rekenen van componisten als Iannis Xenakis, Pierre Boulez, Messiaen en Karlheinz Stockhausen. Al gauw vermengde men de technieken met die van de Duitse tegenhanger van musique concrète, de 'elektronische Musik'. Daarin werkte men met elektronisch opgewekte geluiden. De uitvoeringen van musique concrète-composities werden door de componist zelf vervaardigd en zijn dus niet onderhevig aan de interpretatie van dirigenten of musici.