Maandblad Preludium

aprilnummer nu verkrijgbaar

april
nummer

Preludium is het programmablad van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest

word abonnee
Magazine cover

Lees nu uit het aprilnummer:

'Doe wat je kunt om medelevend te zijn'

De Israëlische jazztrompettist Avishai Cohen maakt deze maand zijn debuut in Het Concertgebouw. Drie landgenoten vergezellen hem: de jazz bloeit in Israël.

Nieuws

'Hush': oude muziek voor een breed publiek

Nora Fischer brengt met popgitarist Marnix Dorrestein een album vol muziek recht uit de zeventiende eeuw, geschikt voor liefhebbers van klassiek én van rustige popmuziek. Een aria uit de vroege Barok is namelijk 'net een soort jazzliedje'. 

Terugblik

1942 - Toelichtingen vol 'ongewenste Joodse referenties'

De diepere zin van het bordje ‘voor Joden verboden’ dat in 1942 bij de deur van Het Concertgebouw hing moest de auteurs van toelichtingen op de muziek geheel zijn ontgaan, schrijft weekblad ‘De Storm SS’. Toelichtingen op concerten stonden nog bol van Joodse componisten en musici. Bewuste stellingname?

Achter de schermen

Hier staan de 9 vleugels van Het Concertgebouw

Het Concertgebouw staat vol met Steinway-vleugels. Waar worden al deze gigantische instrumenten opgeslagen, voor welke concerten zijn ze bedoeld en hoe worden ze verplaatst?

Achtergrond

In de hoorns klinkt een Amsterdamse School

De klank van het Koninklijk Concertgebouworkest is heel herkenbaar, en dat terwijl musici komen en gaan. Musicoloog Jack Munnecom promoveerde onlangs op de 'fluwelen' tradities van de hoornsectie.

Achtergrond

Muziek als vrucht van eeuwenlang bloedvergieten

Oorlog plaatst componisten voor een lastig dilemma: hoe zet je het gruwelijke om in muziek? Misschien leent muziek zich wel veel beter voor verzet, vrede en vrijheid, blijkt uit de Europese muziekgeschiedenis. Een essay.

Achtergrond

Op stevige ramkoers met het nationaalsocialisme

Componist Karl Amadeus Hartmann (1905-1963) kon en wilde geen muziek componeren zonder zijn humanistische levensvisie uit te dragen. De prijs die hij ervoor betaalde: twaalf jaar lang geen uitvoeringen in eigen land.

Interview

Spelen op pleinen, in gevangenissen of voor junkies

Hij wordt geroemd en verguisd vanwege zijn eigenzinnige aanpak van de klassieke meesterwerken. ‘Een fabeltje,’ vindt dirigent Teodor Currentzis, ‘ik doe enkel wat de componist wil.’

Terugblik

Vrede wordt makkelijk vergeten

Marius Flothuis, tijdens de oorlog artistiek leider van het Concertgebouworkest, publiceerde in 1954 een vurig betoog voor het vieren van de vrede. 'Het lijkt wel alsof de Nederlander bevreesd is eens ronduit te juichen, vrolijk te zijn, te tonen dat hij zich gelukkig voelt.' Nog altijd actueel.

Column: Oorlog en Vrede

'Hij is pas vijftien. Alsjeblieft, doe het niet, zegt iedereen. Maar niets of niemand kan hem tegenhouden. Want ook Petja wil ze mores leren, die Fransen.'

Achtergrond

De noten van de 'Frühlingssinfonie'

In de symfonieën van zijn tijdgenoten miste Robert Schumann de innerlijke spirituele band die Beethovens symfonieën kenmerken. Zelf was Schumann vooral geïnspireerd door Schubert – die wees hem de weg in zijn ‘Frühlingssinfonie’.

Interview

Tweede violiste Susanne Niesporek

Susanne Niesporek is een vertrouwd gezicht in het Koninklijk Concert-gebouworkest, waar ze al bijna 25 jaar gewetensvol haar functie als plaatsvervangend aanvoerder van de tweede violen vervult. In het Close-up-concert van 15 april wijdt zij zich aan haar andere grote liefde, de kamermuziek.

Eerder verschenen: