oktober
nummer

Preludium is het programmablad van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest

word abonnee
Magazine cover

Lees de artikelen uit het oktobernummer

Interview

‘Ik omarm de cultuur hier’

Ze reisde als soliste de wereld rond, maar heeft nu een vaste stek in het Koninklijk Concertgebouworkest: even omschakelen. Dit weekend is solocellist Tatjana Vassiljeva te horen in de serie Close-up in de Kleine Zaal.

Interview

Het jeugdig ongeduld van Raoul Steffani

Hij is nog maar 26, maar staat te boek als een groot Nederlands talent. Eind oktober zingt de jonge bariton Raoul Steffani liederen van zijn debuut-cd in de Kleine Zaal. 'Het is een soort droom dat ik dit nu al mag doen.'

Terugblik

Pleidooi voor verzoening

In 1964 vond de eerste uitvoering van Benjamin Brittens War Requiem plaats door het Concertgebouworkest. Op het podium stonden de Russische sopraan Galina Visjnjevskaja, de Britse tenor Peter Pears als de duitse bariton Dietrich ­Fischer-Dieskau: de volkenverbroedering die Britten voor ogen had. 

Achter de schermen

Afdalen in Het Concertgebouw

Wat hebben handtekeningen, oesterschelpen, flessenpost en een nietje met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal te vinden in de kelder van Het Concertgebouw – de plek die voor concertpubliek normaal verborgen blijft, maar waar het gonst van de activiteit.

Notenbeeld

Arvo Pärt: Fratres

Arvo Pärts Fratres is een van de meest gespeelde hedendaagse composities, en ook deze maand klinken er twee bewerkingen van het stuk in de Kleine Zaal. Wat maakt Fratres zo effectief?

Interview

Beatrice Rana: 'Ik groeide op met brood en Bach'

Beatrice Rana komt, na haar indrukwekkende optreden in de serie Meesterpianisten begin dit jaar, terug in Amsterdam om met Chopins Eerste pianoconcert te debuteren bij het Koninklijk Concertgebouworkest. ‘Nederland was voor mij een echte ontdekking.’

Column

Loutering

Soms hoor je bijzondere concerten op locaties die niet voor de hand liggen. Op Lowlands bijvoorbeeld, of in de metro, en dan precies op het moment dat je het nodig hebt.

Nieuws

Entrée Late Night: De zeven hoofdzonden

Na een Horizon-concert van het Koninklijk Concertgebouworkest is het muzikale feest nog niet afgelopen: Entrée Late Night verrast met een kleurrijke afterparty. Op 18 oktober vindt die plaats in de Museumfoyer, terwijl Entrée Presents een aantal acts samenbrengt in de Kleine Zaal.

Nieuws

Hugo's cd-tips

Hugo de Groot is verantwoordelijk voor het aanbod van cd's bij de Concertvriendenbalie in Het Concertgebouw. Maandelijks tipt hij zijn bijzondere vondsten. Deze maand: indrukwekkende opnamen van Van Beinum. 

Column

Kritische noten kraken

Satire is een mooie oplossing als je kritiek niet recht voor z'n raap kunt uiten. ‘Hoezo beledigend, het is maar een grapje…’ Maar kun je met iets spotten in muziek?

Achtergrond

Zo goed als nieuw

Er staan deze maand heel wat arrangementen op het programma, zowel in de Grote als in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Waarom zou je andermans muziek aanpassen, en hoe ver ga je daarin? 

Achtergrond

Een festival voor de ud

Tijdens de tweede editie van het Ud Festival strijkt de ‘sultan van de Arabische instrumenten’ neer in Het Concertgebouw.

Interview

40 jaar in het Concertgebouworkest: Paul Peter Spiering

Voor zijn achtste verjaardag wilde Paul Peter Spiering een viool. Het was stap één op weg naar het Koninklijk Concertgebouworkest. Dit jaar viert hij er zijn 40-jarig jubileum.

Achtergrond

Essay: De zonde een zegen

Het Koninklijk Concertgebouworkest verkent in de eerste Horizon-aflevering van dit seizoen de zeven hoofdzonden. Elmer Schönberger: ‘Dante zonder hel, je moet er niet aan denken.’

Eerder verschenen:

cover Preludium september 2018

september

2018

lees de artikelen van deze maand