Concertprogramma

Masterclass dirigeren door Daniele Gatti

Grote Zaal, 28, 29 en 30 juni 2017

Print dit programma

Masterclass dirigeren 10:00 uur

Deze masterclass wordt op alle dagen rechtstreeks gestreamd via Facebook. Ga hiervoor naar de Facebookpagina van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Koninklijk Concertgebouworkest
Daniele Gatti chef-dirigent
m.m.v. Nikki Treurniet sopraan

Sergey Neller dirigent
Valentina Peleggi dirigent
Jirí Rožen dirigent
Dawid Runtz dirigent

Hans Haffmans presentatie

pauze ca. 11.15 uur (drankje inclusief)
einde ca. 13.00 uur

De masterclass wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Ammodo, de
Schweizer Mengelberg Stiftung, het Kirill Kondrashin Fonds en de
Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest.

De deelnemers dirigeren passages uit de volgende werken:

Wolfgang Amadeus Mozart
(1756-1791)

Symfonie nr. 40 in g kl.t., KV 550 (1788)

Molto allegro
Andante
Menuetto: Allegretto
Allegro assai

Gustav Mahler (1860-1911)

Symfonie nr. 4 in G gr.t. (1899-1900)
voor groot orkest en sopraan solo

Bedächtig. Nicht eilen
In gemächlicher Bewegung. Ohne Hast
Ruhevoll
Sehr behaglich (Wir geniessen die himmlischen Freuden
uit ‘Des Knaben Wunderhorn’)

Igor Stravinsky (1882-1971)

Petroesjka (1911, revisie 1947) Burleske in vier taferelen op een scenario van Igor Stravinsky en Alexandre Benois

Eerste tableau: Jaarmarkt in carnavalstijd - Russische dans 
Tweede tableau: Petroesjka 
Derde tableau: De Moor - Wals
Vierde tableau: Jaarmarkt in carnavalstijd en de dood van Petroesjka

Masterclass dirigeren

door Daniele Gatti

Jonge dirigenten staan voor bijzondere uitdagingen. Na een zeker punt kan het dirigeren van een orkest alleen worden geleerd door het te doen. Dat wil zeggen, door het werken met een professioneel orkest van hoog niveau.

Start / pauzeer slideshow

Daarbij kan de begeleiding van een ervaren meester van grote hulp zijn. Na de succesvolle masterclasses met Mariss Jansons in 2012 en met Valery ­Gergiev in 2015 presenteert het Koninklijk Concertgebouworkest met trots de eerste masterclass dirigeren met zijn nieuwe chef-dirigent Daniele Gatti.

Daniele Gatti heeft een zeer breed repertoire gedirigeerd met grote orkesten en in de grote operahuizen over de hele wereld. Het opleiden van een nieuwe generatie musici heeft voor hem hoge prioriteit; zo gaf hij vorig jaar master­classes aan jonge orkestmusici in Milaan en Siena. 'Het is onze plicht om onze ervaring aan jongere generaties door te geven', aldus Daniele Gatti in Preludium.

"Met de deelnemende dirigenten wil ik onder meer werken aan het loslaten."

'Ik houd bovendien van doceren, omdat het me tot muzikale zelfanalyse dwingt. Met de deelnemende dirigenten wil ik onder meer werken aan het loslaten. Het is essentieel dat een dirigent zijn orkest vertrouwt. Net als bij paardrijden moet je soms de teugels laten vieren, zonder de kwaliteit van het samenspel uit het oog te verliezen. Als dirigent zoek ik voortdurend naar de juiste balans tussen precisie en poëzie.'

Deze directiemasterclass is van onschatbare waarde voor de deelnemende dirigenten, voor de jonge musici die als toehoorders aanwezig zullen zijn en voor muziekliefhebbers die meer willen leren over de fascinerende interactie tussen dirigent en orkest. Het Koninklijk Concertgebouworkest investeert graag in de ontwikkeling van excellente jonge musici.

Zo heeft de Academie van het Koninklijk Concert­gebouworkest reeds vele jonge instrumentalisten met succes geholpen bij de lastige overgang van gevorderd student naar professioneel orkestmusicus. Het orkest werkt ook samen met jonge musici van de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam, met jonge dirigenten binnen de Nationale Master Orkestdirectie en met jonge musici uit Zuid-Afrika.

In het kader van RCO meets Europe treedt het orkest op in alle 28 lidstaten van de Europese Unie, waarbij leden van een jeugdorkest in ieder land een openingswerk Side by Side met leden van het Concertgebouworkest spelen.