Wie is Franz Welser-Möst?

Franz Welser-Möst

dirigent

Franz Welser-Möst, geboren in Linz, studeerde aanvankelijk viool, maar koos later voor het dirigentschap. Van 1990 tot 1996 was hij chef-dirigent van het London Philharmonic Orchestra en tussen 1995 en 2008 gaf hij leiding aan het Opernhaus Zürich. Voorts was hij van 2010 tot 2014 Generalmusikdirektor van de Wiener Staatsoper, waarmee hij bijvoorbeeld de geprezen nieuwe productie van Wagners Der Ring des Nibelungen realiseerde.

Start / pauzeer slideshow

Sinds 2002 staat de Oostenrijker aan het hoofd van The Cleveland Orchestra. De samenwerking resulteerde onder andere in een groot aantal (wereld)premières, de hervatting van operaproducties als Mozarts Da Ponte-opera’s en semi-concertante uitvoeringen van Het sluwe vosje van Janáček met computergeanimeerde mise-en-scène.

Als gastdirigent staat Franz Welser-Möst voor vele vooraanstaande orkesten. Met de Wiener Philharmoniker ging hij regelmatig op tournee en verzorgde hij in 2011 en 2013 het Nieuwjaarsconcert. Hij leidt regelmatig producties bij de Salzburger Festspiele, zoals Richard Strauss’ Der Rosenkavalier, waarvoor hij in 2015 een ECHO Klassik won, en in 2016 een bejubelde productie van Die Liebe der Danae.

Bij het Concertgebouworkest maakte Franz Welser-Möst zijn debuut in april 2016 met werken van Mozart en Bruckner. In maart 2018 kwam hij terug met werken van Beethoven en Widmann.

Wie is Janine Jansen?

Janine Jansen

viool

Janine Jansen behoort tot ’s werelds topviolisten. Niet voor niets reisde ze al diverse malen mee met het Concertgebouworkest, zoals in 2010 op tournee door Spanje en de Verenigde Staten, in april 2011 naar Berlijn (staatsbezoek), in februari 2012 naar China en Korea, in maart 2013 naar Zuid-Afrika en in 2017 opnieuw naar China.

Ze soleert ook bij orkesten als het Chicago Symphony Orchestra, The Philadelphia Orchestra, het London Symphony Orchestra en de Berliner en Wiener Philharmoniker. Janine Jansen won vele prijzen, waaronder vier Edisons en viermaal een ECHO Klassik. In 2003 ontving ze de Nederlandse Muziekprijs, in 2008 de VSCD Klassieke Muziekprijs, in 2013 de Concertgebouw Prijs en in 2018 de Johannes Vermeerprijs.

Start / pauzeer slideshow

Ook is ze onderscheiden met de Instrumentalist Award van de Royal Philharmonic Society (2009). In december 2004 maakte Janine Jansen een ‘dubbeldebuut’ bij het Concertgebouworkest met het Vioolconcert van Britten en het Tweede vioolconcert van Prokofjev; sindsdien is ze met grote regelmaat te gast.

Zo bracht ze in november 2014 met het orkest de wereldpremière van Michel van der Aa’s aan haar opgedragen Vioolconcert. Haar laatste optreden met het orkest was in december 2018, toen ze soleerde in het Vioolconcert van Sibelius onder leiding van Valery Gergiev. Janine Jansen bespeelt de ‘Rivaz-Baron Gutmann’-Stradivarius uit 1707, haar ter beschikking gesteld door Dextra Musica.

Koninklijk Concertgebouworkest

orkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de absolute wereldtop. Sinds de oprichting in 1888 werkt het orkest met de meest vooraanstaande dirigenten en solisten. Componisten als Richard Strauss, Gustav Mahler en Igor Stravinsky dirigeerden het meer dan eens. Nog steeds werkt het orkest graag samen met hedendaagse componisten, zoals in de vernieuwende serie Horizon, waarin nieuwe en twintigste-eeuwse muziek geprogrammeerd wordt rond een telkens wisselend thema in samenwerking met diverse culturele partners.

Het orkest heeft een zeer eigen, herkenbare klank, waarbij de bijzondere akoestiek van Het Concertgebouw een rol speelt. Bepalend is ook de invloed van de orkestmusici en de tot nu toe slechts zeven chef-dirigenten. Willem Kes (chef-dirigent van 1888-1895) introduceerde een divers repertoire met veel hedendaagse werken. Willem Mengelberg (1895-1945) legde de grondslag voor de grote Mahler-traditie. Eduard van Beinum (1945-1959) bracht Bruckner en Franse muziek onder de aandacht. Bernard Haitink (1961-1988) verfijnde de orkestklank en maakte internationaal naam met de in vele landen op tv uitgezonden Kerstmatinees. Riccardo Chailly (1988-2004) gaf een belangrijke impuls aan de interpretatie van nieuwe muziek en opera. Mariss Jansons (2004-2015) schonk veel aandacht aan de grote componisten van de twintigste eeuw. Daniele Gatti (september 2016 - augustus 2018) verrijkte de symfonische traditie van het orkest met Frans repertoire en de Tweede Weense School.

Start / pauzeer slideshow

Bij het honderdjarig jubileum in 1988 kreeg het orkest het predikaat Koninklijk. Hare Majesteit Koningin Máxima is beschermvrouwe. Jaarlijks worden ongeveer 250.000 concertbezoekers bereikt met zo’n 90 concerten in Amsterdam en 40 op de belangrijkste podia over de hele wereld. In Brussel (BOZAR) is het orkest in residence. Het orkest brengt met grote regelmaat lp’s en dvd’s uit op het eigen label Concertgebouworkest Live. De orkestacademie leidt jonge, talentvolle musici op in het orkestspel. Sinds 2019 is er Concertgebouworkest Young, een jeugdorkest voor ‘verborgen talenten’ van 14 tot 18 jaar uit heel Europa . Het vloeit voort uit RCO meets Europe, de ambitieuze tournee die het orkest tussen 2016 en 2018 ondernam, waarbij in iedere lidstaat van de Europese Unie een werk samen met een lokaal jeugdorkest werd uitgevoerd (Side by Side).

Het Concertgebouworkest wordt mede gefinancierd door het Ministerie van OCW, de Gemeente Amsterdam, sponsoren, fondsen en vele donateurs wereldwijd. Het grootste deel van de inkomsten wordt gegenereerd door concertopbrengsten in binnen- en buitenland.

Bekijk hier alle musici van het Koninklijk Concertgebouworkest