Asko|Schönberg

ensemble

Asko|Schönberg, toonaangevend ensemble voor nieuwe muziek, speelt muziek uit de twintigste en eenentwintigste eeuw, van solowerk tot grootbezet repertoire in zowel concertvorm als interdisciplinaire voorstellingen. Deze muziek is niet alleen van de generatie van gerenommeerde twintigste-eeuwse muziekvernieuwers als Andriessen, Goebaidoelina, Boulez, Kurtág en Ligeti, maar ook van jongere componisten – bijvoorbeeld van Michel van der Aa, ­Calliope Tsoupaki, Joey Roukens en Huang Ruo.

Het ensemble biedt kansen aan jong talent door jaarlijks compositieopdrachten te verlenen, en geregeld brengt het onbekend en gloednieuw werk van hoge kwaliteit in première. Speciale aandacht is er voor intensieve samenwerkingen met grote, betekenisvolle componisten en met aanstormende jonge makers; dankzij de intensieve samenwerking met componisten zijn de ensembleleden gespecialiseerd in het uitvoeren van nieuwe muziek.

Start / pauzeer slideshow

Asko|Schönberg is ensemble in residence bij het Muziek­gebouw aan ’t IJ. Daarnaast is het geregeld te gast bij het Holland Festival, November Music, de Gaudeamus Muziekweek en De Nationale Opera en verzorgt het co-producties met Club Guy & Roni en het Noord Nederlands Toneel.

Het ensemble bespeelt ook de internationale podia, van de RuhrTriennale tot zalen in Parijs, Londen, Jakarta, Los Angeles en New York. Asko|Schönberg wordt meerjarig gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Amsterdam.

Bij het vorige optreden van Asko|Schönberg in de Kleine Zaal, in april 2018, stonden onder meer werken van Loevendie en Golijov op het programma met zangeres Nora Fischer.

Bijgewerkt op donderdag 11 april 2019