Asko|Schönberg

ensemble

Asko|Schönberg, toonaangevend ensemble voor nieuwe muziek, speelt repertoire uit de twintigste en eenentwintigste eeuw in zeer uiteenlopende vormen. Deze muziek is niet alleen van de generatie van twintigste-eeuwse muziekvernieuwers met gerenommeerde namen als Andriessen, Goebaidoelina, Boulez, Kurtág en ­Ligeti, maar ook van de huidige componistengeneratie – bijvoorbeeld van Michel van der Aa, Calliope Tsoupaki en Joey Roukens.

Het ensemble biedt kansen aan jong talent door jaarlijks compositieopdrachten te verlenen, en geregeld brengt het onbekend en gloednieuw werk van hoge kwaliteit in première. Speciale aandacht is er voor intensieve samenwerkingen met grote, betekenisvolle componisten én met aanstormende jonge makers; de ensembleleden zijn hierdoor gespecialiseerd in het uitvoeren van nieuwe muziek.

Start / pauzeer slideshow

Asko|Schönberg is ensemble in residence bij het Muziekgebouw aan ’t IJ. Daarnaast is het vaste gast bij het Holland Festival, November Music en de Gaudeamus Muziekweek en verzorgt het co-producties met De ­Nationale Opera en het Noord Nederlands Toneel. Het ensemble bespeelt ook de internationale podia, van de RuhrTriënnale tot zalen in Parijs, ­Londen, Jakarta en New York.

Behalve dirigent Reinbert de Leeuw staan gastdirigenten als Etienne Siebens en Bas Wiegers regelmatig voor het gezelschap. Talentontwikkeling staat hoog in het vaandel: Asko|Schönberg biedt verschillende educatietrajecten voor talentvolle aankomende musici. Bij het vorige optreden van Asko|Schönberg in de Kleine Zaal, op 2 maart 2017, stond de muziek van Huang Ruo centraal, destijds composer in residence van Het Concertgebouw.

Bijgewerkt op dinsdag 27 maart 2018