Wie is Paavo Järvi?

Paavo Järvi

dirigent

Paavo Järvi studeerde in zijn geboorteland Estland en bij Leonard Bernstein aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia. Sinds het begin van het concertseizoen 2015/16 is hij chef-dirigent van het NHK Symphony Orchestra.

In het verleden had hij vergelijkbare posities bij een aantal andere orkesten. Zo stond hij aan het hoofd van het Orchestre de Paris (2010-2016), het hr-Sinfonieorchester Frankfurt (2006-2014), het Cincinnati Symphony Orchestra (2001-2011) en het Malmö Symfonieorkest (1994-1997). Sinds 2004 is de Ests-Amerikaanse musicus artistiek leider van Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Bij het Nationaal Symfonieorkest van Estland is hij artistiek adviseur.

Start / pauzeer slideshow

Sinds het begin van zijn carrière maakt Paavo Järvi zich sterk voor muziek uit zijn geboorteland, van bijvoorbeeld Erkki-Sven Tüür, Eduard Tubin en Arvo Pärt. Voor zijn verdiensten in de muziek ontving de musicus tal van prijzen en onderscheidingen. De republiek Estland gaf hem in 2013 de Orde van de Witte Ster. De tijdschriften Diapason en Gramophone riepen Paavo Järvi in 2015 uit tot Artist of the Year. Opnamen onder zijn leiding van werken van Sibelius en Grieg waren goed voor een Grammy Award.

In december 2015 stond Paavo Järvi voor het laatst op de bok in Het Concertgebouw: op 8 december met zijn orkest uit Bremen en violiste Janine Jansen, en drie dagen later viel hij in voor Andris Nelsons bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Bijgewerkt op donderdag 23 februari 2017