Wie is John Eliot Gardiner?

John Eliot Gardiner

dirigent

John Eliot Gardiner, een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de historische uitvoeringspraktijk van de vroege Barok tot en met de twintigste eeuw, richtte drie eigen gezelschappen op: de English Baroque Soloists, het Monteverdi Choir en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Daarnaast was hij chef-dirigent van het Dallas Sym­phony Orchestra, het CBC Vancouver Orchestra en de Opéra National de Lyon en artistiek directeur van het ­Gottingen Händel Festival.

Als gastdirigent stond de Engelsman voor onder meer het London ­Philharmonic Orchestra, het London Symphony ­Orchestra, de Berliner en ­Wiener Philharmoniker, het Mahler Chamber Orchestra, het Orchestre ­National de France, het Gewandhausorchester Leipzig en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Start / pauzeer slideshow

John Eliot Gardiner maakte zo’n 250 lp- en cd-opnamen, waar­onder live-registraties van Bachs complete geestelijke cantates. De dirigent kreeg in 2014 een ‘honorary fellowship’ aan zijn alma mater, King’s College in Cambridge.

Hij is Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres en Chevalier de la Légion d’Honneur en werd in 1998 geridderd in de Queen’s Birthday Honours List. In Duitsland kreeg hij in 2005 het Verdienstkreuz; het Bach Archiv in Leipzig benoemde hem tot voorzitter en in 2013 verscheen zijn Bach-biografie Music in the Castle of Heaven.

In januari 2016 kreeg John Eliot Gardiner de Concert­gebouw Prijs.

Bijgewerkt op maandag 22 oktober 2018