Wie is John Eliot Gardiner?

John Eliot Gardiner

dirigent

Sir John Eliot Gardiner is een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de historische uitvoeringspraktijk van de vroege Barok tot en met de twintigste eeuw. De dirigent is oprichter en artistiek leider van de English Baroque Soloists, het Monteverdi Choir en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique. John Eliot Gardiner is chef-dirigent geweest van het Dallas Symphony Orchestra, het CBC Vancouver Orchestra en de Opéra National de Lyon, en artistiek directeur van het Göttingen Händel Festival.

Start / pauzeer slideshow

Als gastdirigent stond de Engelsman voor onder meer het London Philharmonic Orchestra, het London Symphony Orchestra, de Berliner en de Wiener Philharmoniker, het Orcheste National de France en het Gewandhausorchester Leipzig. Hij maakte talloze lp- en cd-opnames en ontving meer Gramophone Awards dan enig andere levende artiest. Voor de live-opnames van Bachs complete geestelijke cantates kreeg hij de Gramophone Special Achievement Award.

John Eliot Gardiner is Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres en Chevalier de la Légion d’Honneur. In 1998 werd hij geridderd in de Queen’s Birthday Honours List en in 2005 kreeg hij het Verdienstkreuz in Duitsland. In 2013 verscheen zijn Bach-biografie Music in the Castle of Heaven en werd hij benoemd tot voorzitter van het Bach Archiv in Leipzig. In januari 2016 kreeg John Eliot Gardiner de Concertgebouw Prijs toegekend. Sinds 1994 stond hij meermaals voor het Koninklijk Concertgebouworkest, de laatste keer in maart 2017 met werken van Elgar en Mahler.

Bijgewerkt op zondag 24 februari 2019