Wie is Fazil Say?

Fazil Say

piano

Toen de componist ­Aribert Reimann Fazil Say in 1986 hoorde spelen tijdens een trip naar Ankara riep hij tegen de Amerikaanse pianist ­David Levine: ‘Je moet hem absoluut horen, deze knaap speelt als de duivel’. Levine nam vervolgens het jonge talent onder zijn hoede aan de Musikhochschule in Düsseldorf en later in Berlijn.

Een belangrijk moment in zijn vroege carrière was het winnen van de Young Concert Artists International Competition in New York in 1994. Sindsdien groeide de Turkse musicus uit tot een wereldwijd gevierd pianist, improvisator en componist.

Hij soleerde bij grote orkesten wereldwijd, waaronder ook het Koninklijk Concertgebouworkest (in 2004, 2009 en 2011), en trad op met beroemde collega’s als de violisten Maxim Vengerov en Patricia Kopatchinskaja. Met cellist Nicolas Altstaedt was Fazil Say nog in februari 2017 te gast in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw.

Start / pauzeer slideshow

Zijn eigen oeuvre omvat muziek voor piano solo, concerten, grootschalige symfonische partituren en kamermuziek voor verschillende bezettingen. Van 2005 tot 2010 was Fazil Say artist in residence van het Konzerthaus Dortmund. Vergelijkbare posities had hij onder meer bij het Rheingau Musik Festival, het Konzerthaus Berlin, het ­Bodenseefestival en de Alte Oper Frankfurt.

Voor zijn cd’s kreeg de pianist onder meer drie ECHO Klassik Preise. Een album met eigen werk bracht hij in 2014 uit onder de titel Say plays Say.

Bijgewerkt op zaterdag 10 februari 2018