Takács Kwartet

kwartet

Het Takács Kwartet werd in 1975 opgericht door vier studenten – onder wie de huidige leden Károly Schranz en András Fejér – van de Franz Liszt Academie in Boedapest en vernoemd naar de toenmalige primarius Gabor Takács-Nagy. Het kwartet won binnen zes jaar prijzen op belangrijke concoursen in Evian, Portsmouth, Bordeaux, Boedapest en Bratislava.

In 2014 nam het viertal de Wigmore Hall Medal in ontvangst, voor hun verdiensten als ‘associate artists’ van deze Londense concertzaal. In het huidige seizoen speelt het ensemble daar in een zesdelige concertserie alle strijkkwartetten van Beethoven. Het Takács Kwartet is een regelmatige gast van festivals en concertzalen in heel Europa, in Azië en de Verenigde Staten.

Start / pauzeer slideshow

Het ensemble treedt geregeld buiten de geijkte kaders van de klassieke kamermuziek, onder meer met optredens met de Hongaarse volksmuzikanten van de groep Muzsikás. Met wijlen Philip Seymour Hoffman presenteerde het Takács Kwartet Everyman, een vertelconcert gebaseerd op de gelijknamige roman van Philip Roth, en met Meryl Streep nam het dit programma in reprise.

Opnames van het Takács Kwartet zijn bekroond met prijzen als de Gramophone Award, de Brit Award, de Japanse Record Academy Award en de Grammy Award. In mei 2010 organiseerde Het Concertgebouw een Weekend met het Takács Kwartet, en de vorige optredens van het kwartet in de Kleine Zaal waren in november 2014 in de serie Strijkkwartetten.

Bijgewerkt op donderdag 26 januari 2017