Wie is Igor Levit?

Igor Levit

piano

‘Met zijn 29 jaar is Levit nu al een heel grote’, oordeelde de Volkskrant naar aanleiding van het Meesterpianisten-­debuut van Igor Levit in de Kleine Zaal op 3 februari 2017. De in Nizjni Novgorod geboren Igor Levit verhuisde op achtjarige leeftijd met zijn familie naar Duitsland.

In 2009 studeerde hij af aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover. Tijdens het Internationaal Arthur Rubinstein Concours in Tel Aviv won hij in 2005 als jongste deelnemer uit de geschiedenis de tweede prijs, de kamermuziekprijs, de publieksprijs én de prijs voor de beste uitvoering van een hedendaags werk.

Start / pauzeer slideshow

De afgelopen jaren debuteerde hij bij orkesten als de Berliner Philharmoniker, de Staatskapelle Dresden, The Cleveland Orchestra en het London Symphony Orchestra. Igor Levits debuut-cd met de vijf laatste Beethoven-sonates won in 2014 vele prijzen, waaronder een ECHO Klassik Preis.

In oktober 2015 werd zijn cd met werken van Bach, Beethoven en Rzewsky Recording of the Year tijdens de 2016 Gramophone Classical ­Music Awards. In januari jongstleden ontving hij de prestigieuze Gilmore Artist Award 2018. Igor ­Levit maakt zijn debuut bij het Koninklijk ­Concertgebouworkest.

Bijgewerkt op vrijdag 23 maart 2018