Wie is Gianluca Capuano?

Gianluca Capuano

dirigent

Gianluca Capuano studeerde orgel, compositie en directie in zijn geboorteplaats Milaan. Aan de Scuola Civica, ook in Milaan, specialiseerde hij zich in de oude muziek en aan de Universiteit van Milaan studeerde hij af in de theoretische filosofie.

Als solist en dirigent treedt hij overal op in Europa, de Verenigde Staten, Rusland en Japan. In 2006 richtte hij zijn eigen ensemble Il canto di Orfeo – ­orkest én koor – op; ze namen samen werken op van Carissimi en Galuppi, brachten aan La Scala en aan de Opéra de Lyon A Dog’s Heart van Raskatov en keerden in 2015 terug aan La Scala met Die Soldaten van Zimmermann. ­

Start / pauzeer slideshow

Gianluca Capuano werkte met onder anderen Michael Chance, Emma Kirkby, Max Emanuel Cencic, Philippe Jaroussky en Diego Fasolis en stond op de bok bij onder meer I Barocchisti en Concerto Köln.

Voor de Salzburger Festspiele werkte hij meerdere keren als koordirigent, in 2015 debuteerde hij met Händels Orlando aan de Semperoper Dresden en in 2016 met Haydns Orlando paladino aan het Opernhaus Zürich en het Theater Winterthur. Recentelijk tourde Gianluca Capuano met het Orchestra Haydn en leidde hij het Milanese kamerorkest I Pomeriggi Musicali.

Zijn dirigeerdebuut in Het Concertgebouw was in februari 2017 Rossini’s La Cenerentola met Les Musiciens du Prince – Monaco en het Chœur de l’Opéra de Monte-Carlo en met Cecilia Bartoli in de titelrol.

Bijgewerkt op dinsdag 23 oktober 2018