Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks

orkest

Het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks werd in 1949 in het leven geroepen door dirigent Eugen Jochem, die het orkest leidde tot 1960 en gastdirigent bleef tot zijn dood in 1987. Het gezelschap wist vanuit thuisstad München snel internationale bekendheid te verwerven. Naast het ijzeren repertoire voert het orkest graag nieuwe muziek uit; het gaf tal van componisten, onder wie Paul Hindemith, Igor Stravinsky, Darius Milhaud, Mauricio Kagel en Peter Eötvös, de kans hun eigen werk te dirigeren.

Start / pauzeer slideshow

Het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks staat sinds 2003 onder leiding van Mariss Jansons. Die treedt in de voetsporen van Rafael Kubelík, Colin Davis en Lorin Maazel. Vele beroemde dirigenten waren en zijn daarnaast bij het orkest te gast. Onder hen waren ook oude-muziekspecialisten als Ton Koopman en Nikolaus Harnoncourt.

Het Sym­phonieorchester des Bayerischen Rundfunks maakte ­talloze plaat- en ­cd-opnamen. Een vertolking van Sjostakovitsj’ Dertiende ­symfonie kreeg in 2006 een Grammy Award en een opname van de Negende symfonie van ­Mahler onder leiding van Bernard Haitink werd in 2013 bekroond met een Echo Klassik Preis.

Ook bij de vorige optredens van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in Het Concertgebouw, in april 2005 en maart 2013, stond Mariss Jansons op de bok.

Bijgewerkt op maandag 23 januari 2017