Wie is Gustavo Gimeno?

Gustavo Gimeno

dirigent

Gustavo Gimeno is chef-dirigent van het ­Orchestre Philharmonique de Luxembourg sinds seizoen 2015/2016. Voorheen (2001-2013) was hij soloslagwerker van het Koninklijk Concert­gebouworkest. Orkestdirectie studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij lessen en masterclasses volgde bij Ed Spanjaard, Hans Vonk en Iván Fischer.

Hij ­assisteerde Claudio Abbado bij het Orchestra Mozart, het ­Lucerne Festival Orkest en het Mahler ­Chamber Orchestra, Bernard Haitink bij het ­Orchestra ­Mozart en Mariss Jansons bij het Concert­gebouworkest.

Start / pauzeer slideshow

Zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest als invaller voor Mariss Jansons in februari 2014 leidde tot een stroomversnelling in de carrière van Gustavo Gimeno. In mei van dat jaar viel hij in voor Lorin Maazel tijdens abonnementsconcerten en een ­tournee van de Münchner Philharmoniker.

Inmiddels ­dirigeerde hij onder meer het Gewandhaus­orchester Leipzig, de Wiener Symphoniker, het Orchestre National de France, de symfonieorkes­ten van Boston, Chicago, Cleveland en Dallas, het National Symphony Orchestra in Washington, het Orchestre dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia en het Orkest van de Achttiende Eeuw.

In maart 2015 debuteerde Gustavo ­Gimeno als operadirigent, met een ­productie van Bellini’s Norma in zijn geboorteplaats ­Valencia. Bij het Koninklijk Concertgebouw­orkest wordt ­Gustavo ­Gimeno sinds zijn debuut jaarlijks teruggevraagd. Zo leidde hij het orkest in 2015 op tournee in Japan en Taiwan, en dirigeerde hij in februari 2017 drie verschillende concertprogramma’s rondom ­Leonard Bernstein.

Bijgewerkt op dinsdag 24 april 2018