Wie is Menahem Pressler?

Menahem Pressler

piano

Menahem Pressler was een van de oprichters van het beroemde ­Beaux Arts Trio, waaraan hij als enige pianist 55 jaar lang verbonden was. Het trio kreeg in 2006 de Concertgebouw Prijs en verzorgde zijn laatste optredens in 2008. Met het Beaux Arts Trio legde de musicus een groot deel van het repertoire voor pianotrio op lp en cd vast, maar hij maakte ook meer dan 30 solo-­opnamen.

De familie Pressler vluchtte in 1939 voor de ­nazi’s vanuit ­Magdeburg naar ­Israël. ­Tegenwoordig woont Menahem Pressler in de Verenigde Staten. Hij brak door in 1946 met het winnen van de Debussy Piano Competition in San Francisco. Kort daarop maakte hij zijn Amerikaanse debuut, bij The Philadelphia Orchestra.

Start / pauzeer slideshow

Sinds die tijd soleerde Menahem Pressler bij tal van Amerikaanse en Europese orkesten; bij het Koninklijk Concert­gebouworkest debuteerde hij in december 2013, in de week van zijn negentigste verjaardag. Als ­docent was Menahem Pressler zestig jaar lang verbonden aan de Indiana University Jacobs School of Music en veel van zijn leerlingen groeiden uit tot bekende artiesten.

Daarnaast gaf hij talloze masterclasses – in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw bijvoorbeeld in november 2011 – en had hij zitting in de jury’s van verschillende concoursen. Bij zijn vorige optreden in de Kleine Zaal, op 9 februari 2016, speelde Menahem Pressler het Tweede pianokwintet van DvorĖ‡ák met het Kelemen Kwartet.

Bijgewerkt op maandag 26 maart 2018