Wie is Elisabeth Leonskaja?

Elisabeth Leonskaja

piano

Elisabeth Leonskaja werd geboren in Tbilisi (Georgië), in een Russische familie, en al in haar tienerjaren viel haar muzikale en virtuoze spel op. Haar opleiding volgde ze aan het conservatorium in Moskou.

In deze tijd won ze prijzen tijdens onder meer het Concours Long-Thibaud en het Koningin Elisabeth Concours. Van groot belang voor haar muzikale ontwikkeling was haar vriendschap met Sviatoslav Richter: deze legendarische pianist nam haar als mentor onder zijn hoede en het tweetal trad regelmatig samen op.

Start / pauzeer slideshow

In 1978 emigreerde Elisabeth Leonskaja naar Oostenrijk en een jaar later maakte ze een sensationeel debuut tijdens de Salzburger Festspiele. Als solist trad de pianiste op met vele bekende orkesten, waaronder de New York Philharmonic, het London Philharmonic Orchestra en het Gewandhausorchester Leipzig. Als kamermusicus speelt ze graag met bijvoorbeeld het Emerson Kwartet en het Borodin Kwartet.

Het vorige optreden van Elisabeth Leonskaja in Het Concertgebouw was een Schubert-recital in Het Zondagochtend Concert van 28 april 2013.

Bijgewerkt op vrijdag 23 december 2016