Wie is Alina Ibragimova?

Alina Ibragimova

viool

Alina Ibragimova, afkomstig uit Rusland, begon haar studie aan het Gnessin Instituut in Moskou, maar verhuisde in 1995 met haar familie naar Groot-Brittannië. Hier studeerde ze aan de Yehudi Menuhin School en aan het Royal College of Music in Londen. Ook nam ze deel aan het Kronberg Academy Masters’ Programme in Duitsland.

Onder haar docenten waren Gordan Nikolic en Christian Tetzlaff. De violiste maakte van 2005 tot 2007 deel uit van het New Generation Artists Scheme van de BBC. Ze kreeg in 2008 een Borletti-Buitoni Trust Award en nam in 2010 de Royal Philharmonic Society Young Artist Award in ontvangst.

Start / pauzeer slideshow

Alina Ibragimova debuteerde als solist bij vele bekende orkesten, waaronder het Boston Symphony Orchestra, de Camerata Salzburg, het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin en de Wiener Symphoniker. Eerder concerteerde ze met bijvoorbeeld het London Symphony Orchestra, de orkesten van Cleveland en Philadelphia en het Orches­tre Philharmonique de Radio France en tourde ze als ‘aanvoerend solist’ met de Kremerata Baltica, Britten Sinfonia, de Academy of Ancient Music en het Australian Chamber Orchestra. ­

Alina Ibragimova speelt ook graag recitals en is een fervent kamermusicus; ze vormt een vast duo met pianist Cédric Tiberghien en maakt deel uit van het op darmsnaren spelende Chiaroscuro Kwartet. In Het Concertgebouw speelde de ­violiste met haar strijkkwartet in 2014 en 2016 in de Kleine Zaal en was ze als soliste in de Grote Zaal te beluisteren met het Radio Filharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest en het Bergen Filharmonisch Orkest.

Ze bespeelt een instrument uit 1775 van bouwer Anselmo Bellosio.

Bijgewerkt op donderdag 22 december 2016