Wie is Trevor Pinnock?

Trevor Pinnock

dirigent

Trevor Pinnock is wereldwijd actief als klavecinist en dirigent. Als een van de pioniers op het gebied van de authentieke uitvoeringspraktijk richtte hij in 1972 The English Concert op, waarvan hij tot 2003 artistiek leider was. Hij gaf soloconcerten in Engeland en Italië en trad op met het Freiburger Barockorchester ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van dat ensemble.

Met het Brandenburg Ensemble, dat hij vormde ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag, speelde hij Bachs Brandenburgse concerten. Trevor Pinnock ondernam tournees door Europa met onder andere de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, het Orchestra of the Age of Enlightenment en de Kammerakademie Potsdam.

Start / pauzeer slideshow

Hij dirigeerde orkesten als de Wiener en de Berliner Philhar­moniker, het Chicago Symphony Orchestra, het Mozarteum Orchester, het Gewandhausorchester Leipzig, het London Philharmonic Orchestra en het Orchestra Mozart. Bij de Metropolitan Opera in New York leidde hij Giulio Cesare van Händel.

In 1992 werd hij Commander of the Order of the British Empire. Trevor Pinnock is regelmatig te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest sinds 2008. De laatste keer was in april 2018 met werken van Mozart, Händel en Haydn binnen het seizoensthema Oorlog & Vrede.

Lees ook: interview met Trevor Pinnock - Voeten op de grond, hoofd in de hemel

Bijgewerkt op donderdag 11 april 2019