Wie is Trevor Pinnock?

Trevor Pinnock

dirigent

Trevor Pinnock is wereldwijd actief als klavecinist en dirigent. Als een van de pioniers op het gebied van de authentieke uitvoeringspraktijk richtte hij in 1972 The English Concert op, waarvan hij tot 2003 artistiek leider was. Hij gaf soloconcerten in Engeland en Italië en trad op met het Freiburger Barockorchester ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van dat ensemble. Met het Brandenburg Ensemble, dat hij vormde ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag, speelde hij Bachs Brandenburgse concerten.

Start / pauzeer slideshow

Trevor Pinnock ondernam tournees door Europa met onder andere de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, het Orchestra of the Age of Enlightenment en de Kammerakademie Potsdam. Hij dirigeerde orkesten als de Wiener en de Berliner Philharmoniker, het Chicago Symphony Orchestra, het Mozarteumorchester Salzburg, het Gewandhausorchester in Leipzig, het London Philharmonic Orchestra en het Orchestra Mozart.

Bij de Metropolitan Opera in New York leidde hij Giulio Cesare van Händel. In 1992 werd hij Commander of the Order of the British Empire. Trevor Pinnock dirigeerde het Koninklijk Concertgebouworkest voor het eerst in 2008. De laatste keer was in april 2018 met werken van Händel, Haydn en Mozart.

Lees ook: interview met Trevor Pinnock - Voeten op de grond, hoofd in de hemel

Bijgewerkt op dinsdag 25 september 2018