RIAS Kammerchor

koor

Het Berlijnse RIAS Kammerchor werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht door een radiozender met de naam ‘Rundfunk im amerikanischen Sektor’ en verwierf inmiddels een grote internationale reputatie. Het koor is evenzeer thuis in de historische uitvoeringspraktijk als in hedendaags repertoire.

De zangers verzorgden premières van nieuwe partituren van bijvoorbeeld Paul Hindemith, Ernst Krenek, Pierre Boulez, Mauricio Kagel en Hans Werner Henze. Onder de chef-dirigenten van het RIAS Kammerchor waren Uwe Gronostay (1972-86), Marcus Creed (1987-2001), Daniel Reuss (2003-06) en Hans-Christoph Rademann (2007-15).

Start / pauzeer slideshow

Met ingang van seizoen 2017/18 heeft Justin Doyle deze functie op zich genomen. Opnamen van het RIAS Kammerchor werden bekroond met onderscheidingen als de Gramophone Award, de Choc de l’Année en de ECHO Klassik Preis; in 2012 kreeg het koor bovendien de ereprijs ‘Nachtigall’ toegekend door de jury van de Preis der deutschen Schalplattenkritik.

Het RIAS Kammerchor werkte samen met de Akademie für Alte Musik, het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin en het Münchener Kammer-orchester en met dirigenten als René Jacobs, Simon Rattle, Yannick Nézet-Séguin, Thomas Hengelbrock en Rinaldo Alessandrini. Het vorige optreden van het gezelschap in de Eigen Programmering van Het Concertgebouw was een uitvoering van Bachs Weihnachtsoratorium samen met het Freiburger -Barockorchester in december 2016.

Bijgewerkt op donderdag 24 januari 2019