Wie is Gautier Capuçon?

Gautier Capuçon

cello

Gautier Capuçon kwam ter wereld in Chambéry en studeerde in Parijs en Wenen. In 2001 werd hij bij de Victoires de la Musique uitgeroepen tot talent van het jaar en sindsdien bouwde hij een grote carrière op.

Het afgelopen seizoen tourde hij door Europa met het Orchestre de Chambre de Paris en de Wiener Sym­phoniker, door de Verenigde Staten met het Royal Philharmonic Orchestra onder leiding van Charles Dutoit en door Azië met het hr-Sinfonieorchester. Ook werd hij in 2017/18 geëngageerd door het Gewandhausorchester Leipzig (Herbert Blomstedt), de Wiener Philharmoniker (Semyon Bychkov), het San Francisco Symphony Orchestra (Stephane Denève) en het City of Birmingham Symphony Orchestra (Mirga Gražinytė-Tyla).

Start / pauzeer slideshow

Als kamermusicus deelt hij het podium met collega’s als Daniil Trifonov, Tabea Zimmermann, Leonidas Kavakos, Lisa Batiashvili, Janine Jansen en zijn broer, violist Renaud Capuçon. Onder de recente opnamen van Gautier Capuçon zijn Beethovensonates opgenomen met Frank Braley en de celloconcerten van Sjostakovitsj met het Orkest van het Mariinski Theater onder leiding van Valery Gergiev.

Op 28 augustus jongstleden was Gautier Capuçon in Sjostakovitsj’ Eerste celloconcert nog in Het Concertgebouw te beluisteren met het Gustav Mahler Jugend­orchester. De cellist bespeelt een instrument van Matteo Goffriller, bouwjaar 1701. Naast zijn carrière als uitvoerend musicus is hij de oprichter van de ‘Classe d’Excellence de Violoncelle’ van de Fondation Louis Vuitton in Parijs.

Bijgewerkt op vrijdag 28 oktober 2016