Wie is Mitsuko Uchida?

Mitsuko Uchida

piano

Pianiste Mitsuko Uchida, geboren in Japan, is al jaren woonachtig in Londen. Ze wordt geroemd om haar intelligente, integere spel en haar interpretaties van Mozart, Schubert, Schumann en Beethoven. Daarnaast weet ze nieuwe luisteraars te winnen voor de muziek van Berg, Schönberg, Webern en Boulez.

Mitsuko Uchida werkt samen met de meest gerespecteerde orkesten ter wereld en geeft regelmatig recitals in de belangrijke concertzalen van bijvoorbeeld Wenen, Parijs, Amsterdam en New York.

Start / pauzeer slideshow

Haar betrokkenheid bij de ontwikkeling van jonge musici blijkt uit haar grote rol bij het Marlboro Music Festival en de Borletti-Buitoni Trust. Sinds 2016 is ze artistiek partner van het Mahler Chamber Orchestra.

Onder haar vele onderscheidingen bevinden zich de Royal Philharmonic Society Gold Medal (2012), de Japanse Praemium Imperiale (2015) en meerdere Grammy Awards. Mitsuko Uchida was artist in residence bij onder meer de Berliner Philharmoniker, The Cleveland Orchestra en – tijdens het seizoen 2016/17 – bij de Elbphilharmonie in Hamburg.

De pianiste debuteerde in 1994 bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Beethovens Vierde pianoconcert onder leiding van Kurt Sanderling. Sindsdien was ze nog diverse malen te gast, voor het laatst in december 2011 met Mozarts Pianoconcert no. 20, KV 466, geleid door Bernard Haitink.

Bijgewerkt op woensdag 21 november 2018