Wie is Semyon Bychkov?

Semyon Bychkov

dirigent

Als leerling van de legendarische Russische pedagoog Ilya Musin behoort Semyon Bych­kov tot het selecte gezelschap van grote dirigenten dat werd opgeleid aan het Conservatorium van Leningrad. In 1975 vertrok hij op 22-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten voor een internationale carrière, vrij van de beperkingen van het Sovjetregime. Hij maakte naam als music director van het Grand Rapids Symphony Orchestra en het Buffalo Philharmonic Orchestra. Later was hij chef-dirigent van het Orchestre de Paris, het WDR Sinfonieorchester Köln en de Semperoper in Dresden.

Start / pauzeer slideshow

Sinds dit seizoen is hij chef-dirigent van het Tsjechisch Philharmonisch Orkest. Semyon Bych­kov is regelmatig te gast bij onder meer de Wiener en de Berliner Philharmoniker, het Gewandhausorchester Leipzig en de symfonieorkesten van Chicago en San Francisco. Hij bekleedt de Klemperer-leerstoel aan de Royal ­Academy of Music in Londen en de Günter Wand-leerstoel bij het BBC ­Symphony Orchestra. Naast het symfonisch repertoire vormt opera een belangrijk onderdeel van zijn loopbaan. In 2003 maakte Semyon Bychkov zijn debuut in Covent Garden met Elektra van Richard Strauss.

Hij leidde producties bij de Metropolitan Opera in New York, de Opéra de Paris, de Staatsoper Wien, de Scala in Milaan en de Salzburger Festspiele. Bij de International Opera Awards 2015 werd hij benoemd tot dirigent van het jaar. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest debuteerde Semyon Bychkov al in 1984. De laatste keer dat hij het orkest leidde was tijdens de Kerstmatinee van 2018 in De notenkraker van Tsjaikovski.

Bijgewerkt op woensdag 15 mei 2019