Wie is Lang Lang?

Lang Lang

piano

De Chinese pianist Lang Lang geniet wereldwijd grote faam met zijn ver­tolkingen van het werk van bijvoorbeeld Liszt, Chopin, Rachmaninoff en ­Beethoven.

Hij begon op driejarige leeftijd met pianospelen, gaf twee jaar later zijn eerste openbare recital – waarmee hij het pianoconcours van Shenyang won – en had vanaf zijn negende les aan het Centraal Conservatorium in Peking. Zijn internationale doorbraak volgde in 1999 toen hij op voorspraak van Isaac Stern last minute insprong bij een uitvoering van Tsjaikovski’s Eerste pianoconcert met het Chicago Symphony Orchestra.

Start / pauzeer slideshow

Lang Lang geeft graag intieme recitals, is als solist te gast bij vele grote orkesten en trad op tijdens tal van groot­schalige evenementen, waaronder de opening van de Olympische Spelen 2008 in Peking en het wereldkampioenschap voetbal 2014 in Rio de Janeiro.

Lang Lang bouwde in de loop der jaren hechte relaties op met een keur aan bekende artiesten, onder wie de dirigenten Daniel Barenboim en Sir Simon Rattle, maar ook jazztitaan ­Herbie Hancock, zanger Julio Iglesias en dubstepdanser ­Marquese ‘Nonstop’ Scott.

Naast zijn drukke concertagenda is Lang Lang sinds 2004 ambassadeur van Unicef en richt hij zich met zijn Lang Lang International Music Foundation op het stimuleren van jong pianotalent. Vleugel­bouwer Steinway ontwikkelde de Lang Lang Steinway, een instrument dat speciaal is ontwor­pen voor jeugdige musici. De vorige solorecitals van Lang Lang in Het Concert­gebouw waren in november 2010 en november 2014.

Bijgewerkt op maandag 31 oktober 2016