Wie is Nicholas Collon?

Nicholas Collon

dirigent

De in Londen geboren Nicholas Collon studeerde aan Clare College in Cambridge en speelt viool, piano en orgel. Na twee jaar vaste dirigent te zijn geweest is hij sinds de zomer van 2018 chef-­dirigent en artistiek adviseur van het Residentie Orkest.

Daarnaast is hij vaste gastdirigent van het Gürzenich-Orchester in Keulen en in zijn geboorteplaats oprichter en leider van het Aurora Orchestra waarmee hij uitdagend repertoire uit de twintigste en eenentwintigste eeuw combineert met meesterwerken uit de klassieke en romantische periode.

Start / pauzeer slideshow

Als gastdirigent ontving Nicholas Collon uitnodigingen van een groot aantal Britse orkesten, maar ook van onder meer het Deutsches Sinfonie-­Orchester Berlin, de Bamberger Symphoniker, het Deens Nationaal Symfonie­orkest, het Fins Radio Symfonieorkest, het Chamber Orchestre of Europe, het Ensemble intercontemporain en Les Siècles.

In het huidige seizoen staan debuten in Toronto en Tokio in de agenda. Bij onder andere de Glyndebourne Touring Opera en het Aldeburgh Festival leidde Nicholas Collon operaproducties. De dirigent is een fervent pleitbezorger van nieuwe muziek en bracht meer dan tweehonderd composities in première.

In Het Concertgebouw debuteerde hij in augustus 2016, toen hij tijdens de Robeco SummerNights het Residentie Orkest dirigeerde in werken van Tsjaikovski, Prokofjev, Berlioz en Bernstein.

Bijgewerkt op vrijdag 19 april 2019