Wie is Fred Edelen?

Fred Edelen

cello

De Amerikaanse cellist Fred Edelen begon zijn studie in Bloomington. Onder zijn docenten waren Janos Starker en Gary Hoffman. Aan het Indiana University Early Music Institute studeerde hij barokcello. Daarna volgde hij als Fulbright Scholar een opleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Fred Edelen was drie jaar solocellist bij het San Antonio Symphony Orchestra en lid van het Houston Symphony Orchestra. Sinds augustus 2003 maakt Fred Edelen deel uit van het Concertgebouworkest en sinds 2007 is hij er plaatsvervangend solocellist.

Start / pauzeer slideshow

Als solist trad hij op met de symfonieorkesten van Houston, Phoenix en San Antonio. Fred Edelen was prijswinnaar bij de Nationale Society of Arts and Letters Cello Competition. Met zijn vrouw Christina Edelen vormt hij al sinds 1983 het Duo Edelen, waarmee hij regelmatig optreedt in Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika.

Fred Edelen bespeelt sinds 2005 een cello van J.B. Rogeri, aangekocht en aan hem in bruikleen gegeven via de RCO Foundation. Daarnaast bespeelt hij een barokcello (anoniem, 1680).

Bijgewerkt op dinsdag 23 juli 2019