Wie is Stefano Bollani?

Stefano Bollani

piano

Stefano Bollani studeerde in 1993 als klassiek pianist af aan het conservatorium in Florence.

In 1996 werd hij door jazztrompettist Enrico Rava uitgenodigd om in diens ensemble te spelen. Rava moedigde hem aan vooral te doen wat hij leuk vond – Bollani stortte zich op de jazz en ontwikkelde zijn improvisatietalenten. Zo ontstond zijn eigen virtuoze mengvorm van jazz, klassiek en popmuziek, met een typische ironie die soms ontaardt in bizarre humor.

Start / pauzeer slideshow

Stefano Bollani deelde het podium met jazzgrootheden als Richard Galliano, Pat Metheny, Lee Konitz en Han Bennink. Hij gaf talloze concerten met zijn eigen Orchestra del Titanic, schreef ‘een soort oratorium’ (Gnosi delle fanfole, 2004) en nam cd’s op met diverse jazzgroepen. In 2006 verscheen zijn eerste solo-cd op het gerenommeerde ECM-label.

Het toonaangevende jazzmagazine Downbeat noemde hem een van de meest talentvolle jazzmusici ter wereld. Hij won onder meer de Paul Acket Award van het North Sea Jazz Festival in 2009. Stefano Bollani debuteerde in april 2013 bij het Koninklijk Concertgebouworkest met Gershwins Pianoconcert in F onder leiding van Riccardo Chailly.

Bijgewerkt op vrijdag 15 mei 2015