Wie is Anna Prohaska?

Anna Prohaska

sopraan

Anna Prohaska studeerde in Berlijn, Aix-en-Provence en Karlsruhe. Op haar zeventiende maakte ze haar operadebuut bij de Komische Oper Berlin in The Turn of the Screw van Britten. Zes jaar later debuteerde ze bij de Staatsoper Unter den Linden, ook in Berlijn, waar ze toetrad tot het vaste zangersensemble.

Al snel werd ze ook uitgenodigd door onder andere de ­Bayerische Staatsoper in München, de Londense Royal Opera Covent Garden, de Scala in Milaan en de Salzburger Festspiele. Als concertzangeres trad ze op met vele beroemde orkesten, waaronder de Berliner en de Wiener Philharmoniker, de orkesten van Cleveland, Boston en San Francisco en het Koninklijk Concertgebouworkest (Mahlers Vierde symfonie in de Kerstmatinee 2014).

Start / pauzeer slideshow

Anna Prohaska heeft een voorliefde voor oude muziek, en was te horen bij het Freiburger Barockorchester, Concentus Musicus Wien en de Academy of Ancient Music; met Il ­Giardino Armonico maakte ze het album ­Dido and Cleopatra en met datzelfde programma deed ze in september 2016 onder andere de Grote Zaal van Het Concertgebouw aan.

Ze zingt ook graag nieuwe muziek, en bekende componisten als Wolfgang Rihm en Jörg Widmann droegen werken aan haar op. In 2013 maakte regisseur Andreas Morelli de documentaire The Fabulous World of Anna Prohaska en een jaar later was ze als een van de tegenspeelsters van John Malkovich te zien en horen in de speelfilm The Casanova Variations.

In de Kleine Zaal van Het Concertgebouw maakte de zangeres haar debuut in april 2015 en keerde ze terug in mei 2016.

Bijgewerkt op dinsdag 27 maart 2018