Rotterdams Philharmonisch Orkest

orkest

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest werd opgericht in 1918 en stond onder leiding van belangrijke chef-dirigenten als Eduard Flipse, Jean Fournet en Edo de Waart. De benoeming van Valery Gergiev in 1995 luidde een nieuwe bloeiperiode in, die sinds 2008 is voortgezet door Yannick Nézet-Séguin. Met ingang van het huidige concertseizoen heeft Lahav Shani het stokje overgenomen.

Start / pauzeer slideshow

Yannick Nézet-Séguin blijft als eredirigent aan het orkest verbonden. Naast de concerten in de thuiszaal, Concertgebouw De Doelen, speelt het gezelschap op vele andere podia in binnen- en buitenland. In 2010 kreeg het een residentie aangeboden in het Parijse Theâtre des Champs--Elysées, waar het sindsdien een van de vaste gastorkesten is.

Met zijn concerten, educatieve voorstellingen en community projects trekt het Rotterdams Philharmonisch Orkest ieder seizoen tussen de 150.000 en 200.000 bezoekers. De discografie van het orkest is uitgebreid, en voor de heruitgave van historische opnamen initieerde het zijn eigen label Rotterdam Philharmonic Vintage Recordings.

Ook in maart van dit jaar was het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Lahav Shani te beluisteren in de serie Klassieke Meesterwerken, toen met muziek van Prokofjev en Sjostakovitsj.

Bijgewerkt op dinsdag 23 oktober 2018