Wie is Ian Bostridge?

Ian Bostridge

tenor

Ian Bostridge studeerde aanvankelijk geschiedenis en filosofie in Oxford en Cambridge, debuteerde in 1993 in de Londense Wigmore Hall en was een jaar later als operazanger voor het eerst te gast tijdens het Edinburgh Festival. Sindsdien is hij wereldwijd te beluisteren in de belangrijke concertzalen en op de voornaamste recitalpodia en festivals.

De zanger soleerde bij gezelschappen als het London Symphony Orchestra, de Berliner en de Wiener Philharmoniker, de Los Angeles Philharmonic en de New York Philharmonic. Hij zong in de grote operahuizen van Wenen, Brussel, München en Londen. Dertien van zijn cd-opnamen werden genomineerd voor een Grammy Award.

Start / pauzeer slideshow

Eind 2014 verscheen een boek van zijn hand, getiteld Schubert’s Winter Journey: Anatomy of an Obsession; Schuberts Winterreise voerde hij gedurende zijn lange carrière dan ook vele keren uit.

In seizoen 2004/05 verzorgde Ian Bostridge samen met bariton Thomas Quasthoff de Carte Blanche-serie van Het Concertgebouw. De meest recente optredens van de tenor in Het Concertgebouw waren met het Koninklijk Concertgebouworkest, in december 2013 in Les Illuminations van Britten en in september 2012 in Brittens Serenade voor tenor, hoorn en strijkers. Twintig jaar geleden maakte Ian Bostridge een dubbel Concertgebouwdebuut: in de Grote Zaal op 31 maart 1996 en in de Kleine Zaal op 4 december van datzelfde jaar.

Bijgewerkt op dinsdag 24 mei 2016