Wie is François-Xavier Roth?

François-Xavier Roth

dirigent

François-Xavier Roth begon zijn carrière als fluitist, waarna hij zich richtte op het dirigeren en zich ontwikkelde tot een dirigent met een reputatie voor inventieve programma’s. Sinds 2015 geeft hij als Generalmusikdirektor van de stad Keulen leiding aan het Gürzenich-Orchester en de Oper Köln.

Vanaf het huidige seizoen is hij tevens eerste gastdirigent van het London Symphony Orchestra. Van 2011 tot 2016 was hij chef-dirigent het SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg.

Start / pauzeer slideshow

In 2003 richtte François-Xavier Roth het innovatieve Les Siècles op, waarmee hij programma’s brengt op zowel moderne als authentieke instrumenten. Zo vierde Les Siècles het honderdjarig jubileum van Stravinsky’s Le sacre du printemps met uitvoeringen op authentieke instrumenten in onder meer Londen en Frankfurt.

Met hun eigen televisieserie Presto! voor France 2 trokken Roth en Les Siècles wekelijks ruim drie miljoen kijkers. Als gastdirigent leidde hij de Berliner Philharmoniker, de Staatskapelle Berlin, het Boston Symphony Orchestra en het Tonhalle-Orchester Zürich. François-Xavier Roth leidt het baanbrekende LSO Panufnik Composers Scheme en is samen met het Festival Berlioz en Les Siècles oprichter van het Jeune Orchestre Européen Hector Berlioz. In juni 2016 debuteerde hij bij het Koninklijk Concertgebouworkest met werken van Haydn, Beethoven en Mendelssohn.

Bijgewerkt op donderdag 20 december 2018