Wiener Philharmoniker

Op 28 maart 1842 dirigeerde Otto Nicolai, hofkapelmeester van de Weense Opera, het ‘Grosses Concert’ dat de lange geschiedenis van de Wiener Philharmoniker inluidde. Het eerste permanent werkende professionele orkest van Wenen was daarmee een feit.

Onder leiding van chef-dirigent Otto Dessoff (1860-1875) werd het repertoire aanzienlijk uitgebreid en verhuisde het orkest naar het gebouw van de Musikverein, waar het nog altijd zetelt. De ­voortreffelijke akoestiek van deze zaal had grote invloed op de klank en speelstijl van het orkest.

Start / pauzeer slideshow

Hans Richter was chef-dirigent van 1875 tot en met 1882. Met Gustav Mahler (1898-1901) ging de Wiener Philharmoniker voor het eerst op tournee naar het buitenland en het orkest speelde in 1901 op de Wereldtentoonstelling in Parijs. In de ­eerste helft van de twintigste eeuw stond Richard Strauss regelmatig op de bok. Sinds 1933 heeft de Wiener Philharmoniker geen vaste dirigent meer, maar werkt het gezelschap met gastdirigenten.

De Wiener Philharmoniker is nauw verbonden aan de Wiener Staatsoper. Het orkest maakte in de loop der jaren vele opnamen, onder andere samengevat in de 50-cd-box Wiener Philharmoniker Symphony Edition. In Het Concertgebouw is de Wiener Philharmoniker een regelmatig terugkerende gast; het ­­vorige optreden van het orkest was in januari 2014 onder leiding van Riccardo Chailly.

De allereerste concerten van de Wiener Philharmoniker in de Grote Zaal vonden plaats in oktober 1940, onder leiding van Hans Knappertsbusch en als onderdeel van een Weense week.

Bijgewerkt op dinsdag 22 maart 2016