Monteverdi Choir

koor

John Eliot Gardiner was de oprichter van het Monteverdi Choir en bleef dit ensemble steeds vernieuwen en verbeteren. De naam van het koor is ontleend aan zijn eerste concert: een uitvoering van Monteverdi’s Mariavespers in 1964 in King’s College Chapel in Cambridge.

Inmiddels maakte de formatie meer dan 150 lp- en ­cd-opnamen en won ze talloze prijzen en onderscheidingen. Tijdens recente projecten stond werk van Bach, Monteverdi, Mozart en Janáček op het programma.

Het koor verleent ook graag zijn medewerking aan operaproducties; zo zong het in 2015 in het ­Londen­se Royal Opera House Covent ­Garden in Glucks Orfeo ed Euridice en was het eerder te gast in de Opéra Comique en het Théâtre du Châtelet in Parijs.

Start / pauzeer slideshow

Een van de meest ambitieuze projecten was de Bach Cantata Pilgrimage in 2000, bij de 250ste herdenking van Bachs sterfjaar. Tijdens een uitgebreide tournee door Europa werden alle 198 geestelijke cantates uitgevoerd en opgenomen voor het eigen ­platenlabel Soli Deo Gloria.

In Het Concertgebouw was het Monteverdi Choir de afgelopen tijd te gast met Bachs Matthäus-Passion (maart 2016) en met een Bachcantateprogramma (mei 2018). De huidige Verdi-tournee doet onder meer Luzern, Wenen, München, Boedapest, Londen en Luxemburg aan.

Bijgewerkt op maandag 22 oktober 2018