Wie is Martin Helmchen?

Martin Helmchen

piano

Martin Helmchen maakte in de afgelopen jaren een reeks spraakmakende debuten bij Europese en Amerikaanse orkesten. Zo trad hij tijdens het Tanglewood Music Festival 2014 op met de New York Philharmonic en vertolkte hij in 2017 Beethovens Vierde pianoconcert met het Aspen Festival Orchestra.

Hij ontving ook uitnodigingen van beroemde gezelschappen als de Berliner Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra, het Orchestre de Paris, het Chicago Symphony Orchestra en het NHK Symphony Orchestra in Tokio. In januari 2015 viel hij voor Maria João Pires in bij het Koninklijk Concert­gebouworkest. Voor het geven van solorecitals en kamermuziek­optredens reist de Duitse pianist eveneens over de wereld.

Start / pauzeer slideshow

Hij was duopartner van wijlen Boris Pergamenschikow en musiceert met collega’s als Sharon Kam, Lars Vogt, Tabea Zimmermann en zijn vrouw, celliste Marie-Elisabeth Hecker. Zijn eerste cd, met concerten van Mozart, nam hij in 2007 op met het Nederlands Kamerorkest. Solist en orkest maakten in 2013 een vervolg, opnieuw met muziek van Mozart.

Martin Helmchen studeerde bij onder anderen Galina Iwanzowa en Arie Vardie en won in 2001 het Clara Haskil Internationaal Pianoconcours. Inmiddels is hij zelf docent, aan de Kronberg Academy. In de Kleine Zaal was hij verschillende keren te beluisteren sinds zijn debuut aldaar in december 2013.

Bijgewerkt op woensdag 20 december 2017